Heves vita tört ki hétfőn Bangkokban a 15. nemzetközi AIDS-konferencia résztvevői között arról, hogy az amerikai kormányzat által támogatott nemi önmegtartóztatás vagy pedig az AIDS-aktiviták preferálta óvszer jelent-e hatékonyabb védelmet a gyilkos kór elleni harcban.

Az értekezlet második napján Yoweri Museveni ugandai elnök vetette fel a témát, amely élesen szembeállítja az AIDS-aktivisták jelentős részét George Bush amerikai elnök kormányával. Az önmegtartóztatást hirdető ugandai államfő országa egyébként a Szahara alatti Afrika ritka sikertörténeteinek egyike az AIDS elleni küzdelemben: a hivatalos adatok szerint a 26,5 millió lakosnak jelenleg 6 százaléka HIV-fertőzött, míg ez az arány a nyolcvanas években még 30 százalék volt – írja az MTI.Barbara Lee amerikai demokrata párti képviselő bírálta a Bush-kormányzatot, amely a HIV megelőzésére szánt összes pénz harmadát a házasság előtti önmegtartóztatást hirdető programokra fordítaná. "Olyan korban, amikor évente 5 millió új fertőzött van, s az asszonyok és leányok igen sok esetben nem választhatják az önmegtartóztatást, ennek házasság előtti programja nemcsak felelőtlen, hanem embertelen is - mondta Lee. - A szextől való tartózkodás számukra gyakran nem jelent választási lehetőséget, így a HIV-fertőzés megelőzésére egyetlen reményük az óvszer." Thaiföldön és más országokban is az óvszer melletti erőteljes reklámkampány révén csökkent a fertőzések száma a szexmunkások körében a kilencvenes évek folyamán.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!