szerző:
MTI

Kevesen vették komolyan Bill McGuire brit katasztrófakutatót, amikor 2001-ben előállt azzal a teóriával, hogy a Kanári-szigetek egyike, La Palma szét fog szakadni, példátlan méretű szökőárt okozva a térségben, elárasztva az egész szigetcsoportot, Spanyolország és Portugália partvidékét, sőt Amerika keleti partjait is.

Bár az indiai-óceáni szökőár borzalmas katasztrófája most sokakat elgondolkoztatott, a legtöbb tudós változatlanul merő pánikkeltésnek tartja McGuire elméletét.

A brit kutató szerint a várható szigetszakadás földrengéseket idézne elő és vulkánok kitörését. Több milliárd tonna szikla zúdulna az Atlanti-óceán vizébe, "megacunamit" idézve elő. A szökőár teljesen elárasztaná a Kanári-szigeteket, majd néhány órán belül tíz méter magas vízfal érné el Spanyolország, Portugália és Észak-Afrika partjait. 12 órával később 20 méteres vízfal zúdulna az Egyesült Államok keleti partvidékére.

A legtöbb tudós szerint hollywoodi horrorfilm forgatókönyvébe jó lenne a brit katasztrófakutató víziója, tudományos elméletként azonban nem állja meg a helyét. Igaz, hogy La Palma szét fog szakadni, de ez a folyamat évmilliók alatt megy végbe - hangsúlyozza Juan Carlos Carracedo, a kanári-szigeteki vulkanológiai intézet igazgatója.

A legtöbb tudós szerint a belátható jövőben nem fenyegeti olyan szökőár Spanyolország vagy Portugália partjait, amilyen most feldúlta nyolc dél-, délkelet-ázsiai ország partvidékét. Bizonyos mértékű szökőárveszély azonban szerintük is kétségtelenül fennáll, erre utal egyebek között az a tény is, hogy az utóbbi 300 évben tizenhat kisebb-nagyobb cunami csapott le a két ország partjaira. Az európai és afrikai lemezek találkozásánál keletkező súrlódások okozták ezeket, valamint a Földközi-tenger déli medencéjében történt földrengések.

E szökőárok többsége azonban olyan kicsi volt, hogy még anyagi károkat sem okozott. Kivétel az 1755-ös szökőár, amelyet az Atlanti-óceánban bekövetkezett, a Richter-skála szerint 8,5-es erősségű földrengés váltott ki. 12-15 méteres vízfal zúdult akkor Lisszabonra, a spanyol és a portugál partvidék nagy részére. Utólagos számítások alapján húszezerre becsülik az akkori szökőár halálos áldozatainak számát.

Legutóbb 2003 májusában volt egy kisebb szökőár ebben a térségben egy algériai földrengés nyomán. Halálos áldozatokat nem követelt, sőt a partokon károkat sem okozott. Palma de Mallorca és Mahon kikötőjében azonban tönkretett több száz csónakot és vitorlást.

Noha nagy szökőárral általában nem számolnak a térség tudósai, egy cunamiveszélyt előrejelző figyelmeztető rendszer kiépítését mind indokoltnak tartanák.

MTI Világ

Szaúd-Arábia megháromszorozta segélyösszegét

Szaúd-Arábia megháromszorozta a dél-ázsiai szökőár áldozatainak nyújtott segélyét, amely így eléri a 30 millió amerikai dollárt, Szingapúr 23 millió dollárt ajánlott fel, Hongkongban pedig egy börtön foglyai gyűjtöttek össze több mint 18 ezer dollárt.

MTI Itthon

Visszahívják a thaiföldi magyar nagykövetet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utasította Somogyi Ferenc külügyminisztert, hogy hívja vissza Vándor Jánost, Magyarország thaiföldi nagykövetét. Vándor ellen külügyminisztériumi vizsgálat indult, a nagykövet ugyanis a szökőár idején Magyarországon tartózkodott és csupán január 5-én utazott vissza Bangkokba.

MTI Világ

Indonéziában tovább emelkedett az áldozatok száma

Megközelítette a százezret Indonéziában a december 26-i földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma: a legfrissebb adatok szerint 98 ezer 489-en vesztették életüket a természeti csapásban - jelentette be pénteken a jakartai kormány.

MTI Világ

Betiltották Srí Lankán az örökbefogadást

Srí Lanka egyelőre betiltja a pusztító szökőár következtében árvaságra jutott gyermekek örökbefogadását, miután gyerekrablásokról szóló - meg nem erősített - jelentéseket kapott - közölte a kormány csütörtökön.

MTI Világ

Már csak három magyart keresnek

Jakartában huszonhat ország, valamint nemzetközi szervezetek képviselői kezdtek tanácskozást a dél-ázsiai szökőár áldozatainak szánt segélyek ügyéről. Már csak három magyar hollétéről nem tud a Külügyminisztérium. Két turista tegnap óta jelentkezett Thaiföldön.