szerző:
MTI/hvg.hu

Elismerte az óvszer használatának létjogosultságát az AIDS terjedésének megakadályozásában a spanyol katolikus egyház - derült ki a spanyol püspöki konferencia szóvivőjének szerdai nyilatkozatából.

Juan Antonio Martínez Camino kijelentette: tudományos bizonyíték van arra, hogy az óvszer használatával megelőzhető a kór terjedése. A spanyol egészségügyi miniszterrel, Elena Delgadóval folytatott megbeszélése után a szóvivő azonban arra is emlékeztetett, hogy az egyház szerint az AIDS megelőzésének változatlanul legfőbb eszköze az önmegtartóztatás és a hűség.
 
Mint mondta, a katolikus egyház nem propagálja a kondomhasználatot, hanem ezt úgy tekinti, mint a kisebb rosszat. "Az óvszer nem biztonságos, hanem biztonságosabb szexet jelent" - hangsúlyozta Juan Antonio Martínez Camino, vitatva, hogy az egyház megváltoztatta volna ezzel diktrínáját.

A fenti kép egy Amerikában su-
gárzott társadalmi célú hirdetés-
ből származik. Az AIDS-ellenes
animációs sorozatot 41 nyelvre
fordították le, főhősei pedig há-
rom kondom gumi. A képen lát-
ható, rulett-asztalnál játszódó
jelenetben a védelem nélküli
szexet a hazardírozáshoz hason-
lítják.
© AP
Megfigyelők szerint azonban a spanyol egyház ily módon nemcsak fordulatot hajtott végre, hanem el is távolodott a Vatikán álláspontjától. "Az egyház - ha megkésve is - elfogadta a realitásokat. Nem maradt más hátra számára" - jelentette ki Enrique Magdalena spanyol teológus. A római katolikus egyház hivatalos tanítása tiltja az óvszer használatát, mivel az a fogamzásgátlás eszköze.

A püspöki konferencia szóvivője azt mondta: a testület kész "együttműködni és szót érteni" a szocialista spanyol kormánnyal ebben a súlyos kérdésben. Martínez Camino a The Lancet című orvosi szaklap egy tanulmányára hivatkozott, amely szerint az AIDS elleni küzdelemben egyaránt alkalmazni kell olyan módszereket, mint az óvszerhasználat és a szexuális önmegtartóztatás. A szóvivő novemberben, amikor a kormány az AIDS elleni harc keretében kampányt indított az óvszer népszerűsítésére, még kétségbe vonta annak hatékonyságát.

José Luis Redardo Marchite spanyol püspök, az egészségügyért felelős pápai tanács titkára egyébként kétségbe vonta, hogy hazájának katolikus egyháza a gumióvszernek az AIDS elleni küzdelemben való létjogosultsága mellett szólt volna. A püspök közölte: az óvszer olyan eszköz, amelyet a katolikus erkölcs helytelenít és ezért a híveknek el kell utasítaniuk. "A tudósok 40 eszközt ajánlanak az AIDS elleni küzdelemhez. Az óvszer egy ezek közül. Úgy vélem, a spanyol püspöki konferencia szóvivője, Juan Antonio Martinez Camino csak ennek közlésére szorítkozott" - jelentette ki.

Fordulatot jelenthet az óvszer elfogadása (Oldaltörés)

A La Repubblica című római lap szerint fordulatot jelenthet az, hogy a spanyol katolikus egyház  hajlandó lenne elfogadni az óvszerhasználatot. A lap egyben a spanyol egyház és a szocialista kormány forradalmian új partnerségét véli felfedezni az AIDS elleni küzdelem példáján keresztül.

A különben rendkívül konzervatív spanyol egyházi vezetés döntése nagyon meglepő fordulat, hiszen a klérus az elmúlt hónapokban szűnni nem akaró párharcot vívott a szocialista Zapatero-kormánnyal az abortusz, az eutanázia, a melegházasságok és az egyházak helyzete kérdéseiben - írja az olasz lap. 

A Vatikán egyébként az elmúlt időszakban több esetben is határozottan elvetette az óvszerhasználatot. De mint az olasz lap megjegyzi, a mind hatalmasabb méreteket öltő, világjárvánnyá szélesedő szörnyű kor szükségessé tette a kérdés újbóli napirendre tűzését a teológusok és egyházi vezetők által. S habár a végső szót nem mondta ki még a római Kúria, a Szentszéken belül nagyon sokan vannak, akik mindenfajta felülvizsgálatot elleneznek. 

Ugyanakkor a közelmúltban Godfried Danneels bíboros, brüsszeli érsek - akit sokan pápajelöltként is számításba vesznek - nyilatkozott az óvszerhasználat engedélyezése mellett az AIDS-ellenes küzdelem keretében. Alig két hónapja a Vatikánból ismételt nem hangzott el az óvszerekre, s a katolikus egyház legfelső vezetése újólag az erkölcsi értékek, a számára hagyományosan kedves megelőzési módszerek, az ismeretterjesztés-oktatás és az önmegtartóztatás mellett érvelt - emlékeztet a római lap.

A fiatalok 14 százaléka gyakorló katolikus (Oldaltörés)

A katolikus vallás gyakorlása "szabadesésben zuhan" a spanyol fiatalok körében, akiknek alig 14,2 százaléka jár misére - derül ki egy, a spanyol munkaügyi minisztérium által közzétett felmérésből. A magukat gyakorló katolikusnak mondó 15 és 29 év közötti spanyol fiatalok aránya 2000 és 2003 vége közötti időszakban a felére, 28 százalékról 14,2 százalékra csökkent. A spanyol fiatalok 63,2 százaléka ugyanakkor - gyakorló vagy nem gyakorló - katolikusnak mondja magát, míg az erős katolikus hagyományú országban ez az arány a teljes lakosság körében 81 százalék.

A felmérés emlékeztet arra is, hogy 1967-ben, a Franco-diktatúra idején a spanyol fiatalok 77 százaléka volt gyakorló katolikus. Az átmenet és a demokráciához való visszatérés jegyében eltelt következő tíz évben rohamosan csökkent a vallásgyakorlók száma, így 1987-re, Spanyolország uniós csatlakozásának évére 25 százalék alá esett.

A tanulmány szerint a spanyol fiatalok túlnyomó, 83 százalékos többsége használt fogamzásgátló eszközt legutolsó szexuális együttlétekor, nagyobb részt a nem kívánt terhesség (92,5 százalék), részben a szexuális úton terjedő betegségek (36,7) elkerülése végett. Óvszert, amelynek létjogosultságát az AIDS elleni harcban kedden ismerte el először a spanyol katolikus egyház, a megkérdezettek 79,4 százaléka használ rendszeresen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Infinit Tech

Szuhaéli nyelven is osztanak már AIDS ellenes tanácsot

Afrikában elsősorban a mobiltelefon számít az információs technológia úttörőjének. Ezt kihasználva Kenyában a One World civil szervezet az AIDS elleni küzdelemre próbálja felhasználni az eszközt.

Panoráma Tech

Az immungén kópiái betartanak a HIV-nek

Egyes személyek azért állhatnak jobban ellen a HIV-fertőzésnek, mert a vírust blokkoló génnek több másolata is megtalálható szervezetükben – olvasható az amerikai Science folyóirat egyik tanulmányában.