szerző:
MTI

Az amerikai feketék jelentős része hisz abban az összeesküvés-elméletben, hogy a kormány tudósai teremtették meg az AIDS-betegséget az afro-amerikaiak kiirtására.

A Rand Corporation és az Oregoni Állami Egyetem közös tanulmánya szerint az afro-amerikaiak 15 százaléka véli úgy, hogy az AIDS ellenük irányul és a népirtás egyik formája. Ez a hiedelem érezhetően hátráltatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy feltartóztassák a halálos járvány terjedését az afro-amerikaiak soraiban. A tanulmányt a The Washington Post ismertette keddi számában.

A feketék az Egyesült Államok népességének 13 százalékát teszik ki, ugyanakkor közülük kerül ki az új HIV-eseteknek a fele. A Járványügyi Megelőzési Központ adatai szerint 2003-ban a nők között az új HIV-esetek 73 százaléka, a férfiak között pedig 40 százaléka volt az afro-amerikai. A 18-24 év közötti korcsoportban a feketék aránya csaknem 80 százalék, a meleg férfiak között pedig 30 százalék volt.

Több mint 20 évvel azután, hogy az AIDS megjelent az Egyesült Államokban a fekete amerikaiaknak csaknem a fele véli úgy, hogy az AIDS vírusát (HIV) mesterségesen állították elő. A megkérdezettek több mint egynegyede vélte úgy, hogy az AIDS vírusa a kormány laboratóriumaiból került ki, 12 százalék pedig egyenesen a CIA-t (Központi Hírszerző Ügynökség) gyanúsította a vírust létrehozásával és terjesztésével.

A megkérdezettek több mint fele, 53,4 százaléka szerint van gyógyír az AIDS-re, de azt elzárják a szegényektől. Valamivel kevesebben (44,százalék) úgy vélekednek, hogy a kormány kísérleti nyulaiként szolgálnak azok, akik gyógyszert szednek az AIDS-re. Az 500 afrikai-amerikai megkérdezésén alapuló tanulmány a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes február 1-i számában jelenik meg.

Naim Akbar, a Floridai Állami Egyetem pszichológus professzora a lapnak úgy értékelte, hogy a hiedelmek a rabszolgaság 300 évének és az azt követő diszkrimináció 100 évének a valóságában gyökereznek. A kutató emlékeztetett a szövetségi kormány Tuskegee városában 1932-72 között folytatott kísérletére: tudósok elhitették fekete pácienseikkel, hogy szifilisszel gyógyítják őket, valójában azonban nem kezelték őket, hogy megfigyelhessék a betegség lefolyását.

A tuskegee-i történet igaz, de 40 éve történt. Az összeesküvés-elméletek, nagyvárosi mítoszok és álhírek ugyanakkor rombolják a személyes felelősség érzetét, aminek következtében kevesebben tartják például fontosnak, hogy óvszert vagy tiszta injekciós tűt használjanak – hangsúlyozta a lapnak Phill Wilson, a Los Angeles-i Black AIDS Institute igazgatója.

Infinit Tech

Szuhaéli nyelven is osztanak már AIDS ellenes tanácsot

Afrikában elsősorban a mobiltelefon számít az információs technológia úttörőjének. Ezt kihasználva Kenyában a One World civil szervezet az AIDS elleni küzdelemre próbálja felhasználni az eszközt.

Világ

Az afrikai AIDS-övezetben 49 év az átlagéletkor

Fekete-Afrikában a lakosság átlagos fertőzöttsége a népesség 25 százalékát tette ki 2003-ban. A térség legérintettebb országa Szváziföld, ahol a lakosság 38,8 százaléka HIV-fertőzött.

Magyar Rádió Online Tech

Hogyan működik a készülő AIDS-gyógyszer?

Az amerikai-magyar kutatócsoport által előállított kísérleti AIDS gyógyszerrel – amelyet majmokon már sikerrel próbáltak ki –, most kezdik meg az embereken folytatott kísérleteket.