szerző:
MTI/hvg.hu

Második helyezést ért el a Magyar Turizmus Rt. (MT Rt.) Hungary Smiles című Magyarországot bemutató, 7 perces promóciós filmje a berlini turisztikai vásáron a Das Goldene Stadttor elnevezésű nemzetközi turisztikai reklámfilmversenyen.

Az MT Rt. közölte: az idén 39. alkalommal megrendezett Internationale Tourismus-Börse-n (ITB) 181 ország 10409 kiállítója, valamint hétezer újságíró vett részt. A magyar standon a német piac szempontjából legfontosabb turisztikai régiók mellett 19 turisztikai vállalkozás mutatta be kínálatát. A herendi porcelánbemutató, a borkóstoltatás és a hagyományos húsvéti hímes tojás festés mellett nagy sikerrel debütált a kürtőskalács kínálás is. A standra látogatókat magyar cigányzene szórakoztatta.

A vásár ideje alatt, március 11. és 15. között az idén második alkalommal rendezte meg a német képviselet az úgynevezett  Fach Forum-ot, amelynek keretében egyebek mellett az egészségbiztosítás rendszeréről, a "fogorvos-turizmusról", valamint az Európa Kulturális Fővárosa díjra pályázó magyar városokról tartottak előadásokat a német szakma és sajtó képviselőinek.

A Polaris Filmstúdió által tavaly tavasszal készített filmnek nem ez az első elismerése; ősszel a Splitben rendezett Nemzetközi Turisztikai Filmfesztivál különdíját hozta el.

MTI Gazdaság

Folytatódott tavaly a negatív trend a turizmusban

A hazai turizmusban az elmúlt évben tovább folytatódott a 2002 óta tartó negatív trend - mondta Lengyel Márton, a Magyar Turisztikai Egyesület (Matur) elnöke, a szervezet éves közgyűlésén. A nemzetközi turizmus ugyanakkor 10 százalékos növekedést produkált.

Itthon

Mindinkább magyar vendégekre számít a turisztikai ágazat

A SARS-vírus, az iraki háború és a világgazdasági recesszió miatt kevesebb külföldi turista várható Magyarországon, így az ágazat idén a belföldi vendégekre kell koncentrál. A turizmus irányítása júliustól a Miniszterelnöki Hivatalból a gazdasági tárcához kerül.

Gazdaság

Leépítés a Magyar Turizmus Rt.-nél

"Nem új az átszervezés igénye, gyakorlatilag egy éve kezdtük el" - mondta Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója. A végrehajtott intézkedések hatásaként jövőre 90-100 millió forintot takarítanak meg.

eurohirek.hu Gazdaság

A németek világbajnokok a turizmusban

A Dresdner Bank elemzése szerint Németország polgárai tavaly 58 milliárd eurót költöttek tavaly utazásra, s a német utazási irodák 2005-re további 2 százalékos növekedést remélnek.