szerző:
MTI

"Az erdélyi magyarok nagy részének erdőterülete, erdőtulajdona volt és újra lesz, hiszen vagy természetes személyként, vagy közbirtokossági tagként, vagy csak egyszerűen valamelyik falu lakosaként erdőtulajdonos volt" - mondtaTamás Sándor RMDSZ-es képviselő.

Romániában visszaadják az állami erdőket régi tulajdonosaiknak, az erről szóló törvény várhatóan július közepén lép életbe és 60 napos jogvesztő határidőt ír elő az igénybejelentésre. "Áttörés a nyolcvan év után megvalósuló teljes, felső birtokhatárok nélküli restitúció, amely a világ bármely részén élő román állampolgárokat megilleti" - mondta Tamás Sándor, a bukaresti parlament RMDSZ-es képviselője.

Romániában összesen 6 300 000 hektárnyi erdőterület van, amely teljes egészében állami tulajdonú volt. Az elmúlt években elfogadott törvények alapján több mint 2,5 millió hektárnyi erdő került vissza a korábbi tulajdonosokhoz, ebből 1,5 millió hektár Erdélyben, s körülbelül 500 ezer hektár Hargita-Kovászna megyében, Székelyföldön.

A természetes személyek, az egyházak, az oktatási intézmények, a közbirtokosságok, városok, községek teljes egészében visszakaphatják azokat az erdőterületeket, amelyekkel a romániai erdők 1948-ban megkezdett államosítása előtt rendelkeztek. A restitúció az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó egyéb ingatlanokra, utakra, csemetekertekre és egyéb építményekre is vonatkozik.

Az eddigi törvények a visszaadásra korlátozásokat írtak elő különböző tulajdoni formáknál. Eddig természetes személyek esetében legfeljebb 10 hektár, közbirtokossági tagként 20, egyházi és oktatási intézmények esetében pedig 30 hektárt adhattak vissza. A bukaresti parlament által szerdán megszavazott új törvény azonban minden ilyenfajta korlátozást megszüntet.

"Elkezdtük a lebontását egy állami monopóliumnak, egyrészt az erdőterületek tulajdonlása tekintetében, másrészt pedig az erdőgazdálkodás tekintetében, hiszen ezt is kizárólag csak az állam végezhette. Nagyjából csak garázdálkodott, nem gazdálkodott vele" - mondta a romániai magyar politikus.

A bukaresti ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordult az ingatlan-visszadásról szóló törvénycsomag miatt. Várhatóan már a jövő héten megkezdődik a törvény alkotmányos vizsgálata és júliusban lezárul. Tamás szerint a törvény minden valószínűség szerint  átmegy az Alkotmánybíróságon és várhatóan július közepén hatályba léphet. Attól kezdve pedig megnyílik egy 60 napos határidő a régi tulajdonosok számára, hogy igényeiket, illetve az azt igazoló okiratokat a tulajdon helye szerint illetékes polgármesteri hivataloknál bejelentsék.

"Nem csak a Romániában, de a világon, így például Magyarországon élő román állampolgároknak is joga van arra, hogy korábbi erdőtulajdonukat visszaigényeljék" - fűzte hozzá Tamás Sándor.

Hét nap

ROMÁN VASUTASSZTRÁJK

Másodszor is törvényesnek ítélte hétfőn a bukaresti törvényszék a vasutas szakszervezetek által június 7-én kezdett...

Gazdaság

Megszűnhet a román egykulcsos adó

Ionut Popescu román pénzügyminiszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy 2006 január elsejétől megemeljék a 19 százalékos áfakulcsot. Traian Basescu államfő egy nappal korábban még a pénzügyi reform folytatását és újabb adóteher-csökkentést ígért.

MTI Világ

A román kisebbségi törvényről tájékozódtak a magyar honatyák

A romániai kisebbségi törvénytervezetről, az észak-erdélyi autópályáról, a fejlesztési régiókról és az autonómiakérdésről egyaránt tájékozódott szerdán és csütörtökön Bukarestben Szászfalvi László vezetésével az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának küldöttsége. A fideszes delegációvezető mellett Németh Erika (MSZP), Donáth László (MSZP), Schmidt Ferenc (Fidesz) és Fodor Gábor (SZDSZ) vesz részt a látogatáson.