szerző:
eurohirek.hu

A svájci kormány kétnapos tanácskozáson próbál új jelképet találni a Nemzetközi Vöröskeresztnek. A szervezetnek eddig két elismert jele volt: a vörös kereszt és a vörös félhold.

Egyes országok nem hajlandók használni a Vöröskereszt egyik szimbólumát sem, olyan új logót szeretnének, amelynek nincs vallási jelentése. A semleges javaslat már megszületett: egy vörös gyémánt fehér alapon, ennek neve Vörös Kristály lenne.

Ha a genfi tárgyalások eredményesek, a Vörös Kristályt egy későbbi nemzetközi diplomáciai konferencián fogadják el hivatalosan. A legtöbb ország támogatja az ötletet, évekig tartó egyeztetések után úgy tűnik, Izraelt és az arab országokat is sikerült meggyőzni.

A Nemzetközi Vöröskereszt emblémáját, a vörös keresztet elsősorban az iszlám militánsok által ellenőrzött területeken támadták. A dolog érdekessége, hogy a vörös keresztnek eredetileg nem volt vallásos jelentése, az gyakorlatilag a megfordított svájci zászló, és a semlegesség jelképének szánták.

A vörös félhold jelet a 19 század vége felé, az Ottomán Birodalom kezdte használni egészségügyi csapatainak védelmére. Hivatalos jelképpé az 1929-es genfi egyezmény alapján vált.

Az izraeli Magen David Adom Társaság hatágú, vörös színű Dávid-csillagot használ, ezt a jelképet azonban soha sem fogadták el hivatalosan, s a társaság a mai napig sem tagja a Vöröskereszt mozgalomnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Magyar Vöröskereszt: százmillió felett az adakozás

Meghaladja a százmillió forintot a délkelet-ázsiai földrengés és szökőár károsultjainak megsegítésére gyűjtött pénz a Magyar Vöröskeresztnél. A szervezet reményei szerint az összeg elérheti a kétszázat is.

Interjú

Interjú a Nemzetközi Vöröskereszt elnökével

Elsősorban államok adományaiból működik - segíti a háborúk áldozatait, keresi az eltűnteket, ellenőrzi a börtönkörülményeket - a Nemzetközi Vöröskereszt. A közel 150 esztendős tevékenységének egyes részleteit bizalmasan kezelő magánszervezet elnöke, Jakob Kellenberger (61 éves) a leginkább egy patinás szállodára emlékeztető genfi székházban nyilatkozott a HVG-nek.