szerző:
eurohirek.hu

A svájci kormány kétnapos tanácskozáson próbál új jelképet találni a Nemzetközi Vöröskeresztnek. A szervezetnek eddig két elismert jele volt: a vörös kereszt és a vörös félhold.

Egyes országok nem hajlandók használni a Vöröskereszt egyik szimbólumát sem, olyan új logót szeretnének, amelynek nincs vallási jelentése. A semleges javaslat már megszületett: egy vörös gyémánt fehér alapon, ennek neve Vörös Kristály lenne.

Ha a genfi tárgyalások eredményesek, a Vörös Kristályt egy későbbi nemzetközi diplomáciai konferencián fogadják el hivatalosan. A legtöbb ország támogatja az ötletet, évekig tartó egyeztetések után úgy tűnik, Izraelt és az arab országokat is sikerült meggyőzni.

A Nemzetközi Vöröskereszt emblémáját, a vörös keresztet elsősorban az iszlám militánsok által ellenőrzött területeken támadták. A dolog érdekessége, hogy a vörös keresztnek eredetileg nem volt vallásos jelentése, az gyakorlatilag a megfordított svájci zászló, és a semlegesség jelképének szánták.

A vörös félhold jelet a 19 század vége felé, az Ottomán Birodalom kezdte használni egészségügyi csapatainak védelmére. Hivatalos jelképpé az 1929-es genfi egyezmény alapján vált.

Az izraeli Magen David Adom Társaság hatágú, vörös színű Dávid-csillagot használ, ezt a jelképet azonban soha sem fogadták el hivatalosan, s a társaság a mai napig sem tagja a Vöröskereszt mozgalomnak.

MTI Itthon

Magyar Vöröskereszt: százmillió felett az adakozás

Meghaladja a százmillió forintot a délkelet-ázsiai földrengés és szökőár károsultjainak megsegítésére gyűjtött pénz a Magyar Vöröskeresztnél. A szervezet reményei szerint az összeg elérheti a kétszázat is.

Interjú

Interjú a Nemzetközi Vöröskereszt elnökével

Elsősorban államok adományaiból működik - segíti a háborúk áldozatait, keresi az eltűnteket, ellenőrzi a börtönkörülményeket - a Nemzetközi Vöröskereszt. A közel 150 esztendős tevékenységének egyes részleteit bizalmasan kezelő magánszervezet elnöke, Jakob Kellenberger (61 éves) a leginkább egy patinás szállodára emlékeztető genfi székházban nyilatkozott a HVG-nek.