szerző:
MTI

Madárinfluenzában halt meg a napokban egy középkorú thaiföldi férfi – jelentették be csütörtökön Bangkokban az egészségügyi hatóságok. Ő a kór első halálos áldozata idén a délkelet-ázsiai országban. Közben felfedezték a H5N1 madárinfluenza-vírus egy olyan mutációját, amely ellenáll a leghatékonyabbnak tartott Tamiflu nevű szernekis.

A haláleset a fővárostól, Bangkoktól nyugatra elterülő Kancsanaburi tartományában történt, ahol az utóbbi időben újabb madárinfluenza-járvány tizedelte meg a baromfiállományt.

Közben a madárinfluenza-járvány veszélye miatt megugrott a kereslet a védőmaszkok iránt az Egyesült Államokban. „Több mint egymillió N95 jelzésű maszkot gyártottunk, hogy megpróbáljunk eleget tenni a keresletnek" – áll az ilyen maszkokat gyártó Costum Browser vállalat képviselőjének közleményében. Más maszkgyártó cégek is hasonló bejelentéseket tettek. Az atípusos tüdőgyulladás-járvány (SARS) idején, 2003-ban szintén jelentősen megnőtt az igény a védőmaszkok iránt.

Nem ad okot aggodalomra, hogy egy vietnami betegben felfedezték a H5N1 madárinfluenza-vírus egy olyan mutációját, amely ellenálló a leghatékonyabbnak tartott Tamiflu nevű szerrel szemben, és nem jelenti, hogy ez az ellenálló képesség általános – vélekednek szakértők. Ismert, hogy a Tamiflu alkalmazása ellenálló vírusmutációk kialakulására vezethet, de ez az első eset, hogy egy H5N1 típusú vírusnál látunk ilyet – mondta Peter Horby, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hanoi járványügyi szakértő munkatársa.

A Nature című, Londonban szerkesztett nemzetközi tudományos folyóirat csütörtöki számában közölt cikkben, amelyből a magazin már előzőleg közölt részleteket, egy japán kutató arról számol be, hogy februárban egy vietnami betegnél egy sikeres Tamiflu-kezelés után találtak olyan H5N1 vírusváltozatokat, amelyek ellenállónak mutatkoztak a szerrel szemben. A szerző szerint ez nem meglepő, de jelzi, hogy a világ esetleg túlzott mértékben épít erre az egy gyógyszerre, és nem ártana, ha párhuzamosan más vírusellenes szerek készletezése is megkezdődne.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

EU-asztalon a madárinfluenza elleni védekezés

A madárinfluenza elleni küzdelem nemzetközi összehangolásáról, a védekezés lehetőségeiről kezdtek rendkívüli tanácskozást az európai uniós tagállamok külügyminiszterei kedden Luxemburgban, s egyben közös álláspontra kívánnak jutni a világkereskedelem liberalizálásáról folyó tárgyalásokon képviselendő EU-álláspontról.

Világ

Vészmadarak - Tévhitek a madárinfluenzáról

Európa-szerte pánikot okozott az eddig csak Ázsiában regisztrált, ám potenciális halálosztóként rettegett madárinfluenza vírusának felbukkanása Törökországban, Romániában és Görögországban. A tévhitek azonban gyorsabban terjednek, mint bármely kórokozó.

MTI Itthon

Madárinfluenza: mi ellen véd a vakcina?

„A madárinfluenza elleni vakcina nem védi meg a lakosságot, az egészet csak azért találta ki az Európai Unió, hogy minden gyár begyakorolja, hogyan kell majd elkészíteni a vakcinát, ha esetleg elindul az emberi járvány" - mondta a fővirológus. Az országos tisztifőorvos szerint szó sincs arról, hogy eleve hatástalannak ítélték volna a vakcinát.