Nátriumcianid-maradékot tartalmazó mérgező anyag került a Tiszába ömlő Visó folyó vizébe vasárnapra virradóra a romániai Petrobisztra körzetében, a nagybányai Remin vállalat egyik borsai színesfémérc-kitermelő üzemének régi zagytározójából.

Böndi Gyöngyike, Máramaros prefektusa - a kormány megyei képviselője -  vasárnap elmondta: műszaki meghibásodás miatt kerülhetett a cianidmaradékos víz a Csiszla-patakba, onnan pedig a Tiszába ömlő Visó folyóba. Már értesítették a magyar és az ukrán hatóságokat - tette hozzá.

A prefektus felhívta a figyelmet, hogy a mostani eset korántsem olyan súlyos, mint a korábbi tiszai ciánszennyezés. Kisebb ökológiai baleset történt, a folyóban csupán a kisebb halak pusztultak el - mondta Böndi Gyöngyike, emlékeztetve, hogy egy műszakilag elavult bányáról van szó. Nem tömény cián került a folyóvízbe, hanem többféle szert, így nátriumcianid-maradékot is tartalmazó folyadék - fűzte hozzá.

Az első mérések eredményei után mindenesetre a prefektus összehívta a megyei válságstábot, amelynek ő az elnöke. Meg is hozták az első biztonsági intézkedéseket, így elrendelték az elpusztult halak kihalászását, felhívták az emberek figyelmét, hogy ne érintsék e halak tetemeit. A magyar és az ukrán kollégák már jelezték, hogy ők is méréséket végeztek, és vasárnap délutánig még nem találtak mérgező anyagot a maguk területén - mondta a prefektus.

A szennyezés mértékét jelző pontos adatok azonban csak a hétfői mérések alapján válnak majd ismertté, jelenleg a prefektúra környezetvédelmi szakértői gárdája dolgozik a helyszínen, folyamatosan veszik a vízmintákat - mondta a prefektus.

A prefektúra közleményéből kiderül, hogy a Remin vállalatot a helyi kormányhivatal a mérgező anyagok folyóba juttatása és az ökológiai szennyezés bejelentésének elmulasztása miatt pénzbírsággal sújtotta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!