szerző:
MTI

A terrorizmus elleni harc folytatását ígérte George Bush amerikai elnök, miután kihirdették a Zacarias Moussaouit, a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások egyetlen vádlottját életfogytiglani börtönnel sújtó esküdtszéki döntést.

Életfogytiglani börtönnel sújtják a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások egyetlen vádlottját, Zacarias Moussaouit, akinek az életét megkímélte az esküdtszék.

A kilenc férfi és három női esküdt hét nap összesen 41 órás mérlegelése után hozta meg döntését, amelyet szerdán, helyi idő szerint késő délután ismertettek az alexandriai bíróságon, ahol a nyolc héten át tartó pert lefolytatták.

Bush is reagált az ítéletre
Bush elnök a döntés kihirdetését követően a washingtoni Fehér Ház által nyilvánosságra hozott közleményében hangsúlyozta, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása csak Moussaoui büntetőperének végét jelent, de nem a terrorizmus elleni küzdelemét. "Az ellenség, amely szeptember 11-én a mi földünkön sújtott le, továbbra is aktív és eltökélt amellett, hogy amerikaiakat gyilkoljon. Folytatjuk a terroristák elleni hadműveletet" – hangoztatta többek között az elnök. Bush nem fűzött kommentárt ahhoz, hogy az esküdtszék nem a halálbüntetés, hanem "csak" az életfogytiglani börtön kiszabása mellett döntött.
Az esküdtszéknek csak arról kellett döntenie, hogy a vádlottra halálbüntetést szabjanak ki, vagy pedig csak életfogytiglani börtönre ítéljék.A bíróság szóvivője nem közölte, hogy az esküdtek egyhangúlag az életfogytiglani börtönre szavaztak-e, vagy pedig nem tudtak egyhangú döntésre jutni, ami ugyancsak életfogytiglani börtönt jelent. Leonie Brinkema formálisan csütörtökön hozza meg az ítéletet, amelynek meg kell egyeznie az esküdtszék döntésével.

A terrorcselekmények idején a vádlott már egy hónapja börtönben volt, az ügyészek azonban azzal érveltek a legsúlyosabb büntetési nem mellett, hogy Moussaoui tudta, mire készülnek a terrorista cimborái, mégis elhallgatta azt a hatóságok előtt, így hazugságaival közvetlenül is felelős a csaknem 3 ezer áldozatok haláláért. A vád képviselői a per során négy napon át ecsetelték fényképek, video- és hangfelvételek, tanúvallomások segítségével a terrortámadások csaknem háromezer halálos áldozatának a tragédiáját, a szeretteiket sirató hozzátartozók fájdalmát.A 37 éves algériai születésű francia állampolgárt 2001 augusztusában tartóztatták le a bevándorlási törvények megszegéséért Minnesota államban, ahol pilótatanfolyamon vett részt.

Zacarias Moussaoui
A terrorista összeesküvés vádját Moussaoui már tavaly elismerte. Idén március végén a tárgyalásán, korábbi állításainak ellentmondva Moussaoui bevallotta, hogy nem egy későbbi terrorhullámban lett volna szerepe, hanem neki is szeptember 11-én lett volna feladata: egy ötödik utasszállítót kellett volna eltérítenie és a washingtoni Fehér Háznak vezetnie. A vádlott nem csupán önmaga ellen vallott, hanem közben ócsárolta a védelmére kirendelt ügyvédeket és hangoztatta, hogy nem bánt meg semmit, sőt szeretné, ha az Egyesült Államok számára minden nap szeptember 11-e lenne, kész bárhol, bármikor amerikaiakat ölni.

Az ügyvédek azt hozták fel Moussaoui mentségére, hogy szellemileg beszámíthatatlan, bizonyítékokat mutattak be, tanúkat vonultattak fel, köztük elmeszakértőket annak igazolására, hogy a vádlott paranoid skizofrén, hányatott gyermekkora volt és azt is beismeri, amit valójában nem követett el, mivel a "szent harc" mártírja akar lenni. Az ügyvédek kétségeit jórészt Leonie Brinkema bírónő is osztotta.

A terrortámadások áldozatainak egyes családtagjai üdvözölték az esküdtszék határozatát, mondván, hogy igazságot szolgáltattak az ügyben.

MTI Világ

Hollywoodi vetélkedés szeptember 11-ért

Filmet akar készíteni a 2001. szeptember 11-én történtekről a Universal Pictures is. A cég immár a harmadik a hollywoodi filmipar óriásai közül, amely témául választja a terrortámadás-sorozatot.

MTI Világ

Egy utas nyakát elvágták a szeptember 11-én elrabolt repülőn

Az egyik utas nyakát elvágták, két légi utaskísérőt megsebesítettek a merénylők, mielőtt a hatalmukba kerített utasszállító gép 2001. szeptember 11-én becsapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ északi tornyába – ezekkel a részletekkel az amerikai szövetségi rendőrség (FBI) egyik nyomozója, Matthew Walsh szolgált kedden a hamburgi Motaszadek-perben.

MTI Világ

Szeptember 11.: halálbüntetést is kaphat Moussaoui

Az esküdtek kiválasztásával hétfőn az ítélkező szakaszába lépett a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások egyetlen vádlottja, a francia állampolgár Zacarias Moussaoui ellen indított büntetőjogi per.