szerző:
MTI

Az amerikai igazságügyi minisztérium öt éves késéssel közzétette azt a videofelvételt, amelyet két biztonsági kamera rögzített 2001. szeptember 11-én a Pentagon épülete ellen végrehajtott terrortámadásról.

Az American Airlines eltérített 77-es járatát terroristák a védelmi minisztérium ötszögű épületének vezették, aminek következtében 184 ember vesztette életét, köztük a gép 59 utasa és személyzete. Nem sokkal korábban a terroristák két eltérített repülőgépet vezettek a New York-i Világkereskedelmi Központ kettős toronyépületének, egy harmadik pedig Pennsylvania fölött lezuhant, amikor az utasok szembeszálltak a gépeltérítőkkel.

Részlet a felvételből
© AP
A videó közzétételét 2004 óta követelte a Judicial Watch nevű szervezet a tájékoztatás szabadságát kimondó törvényre hivatkozva. A konzervatív csoport ezzel szerette volna eloszlatni a terrortámadás körül burjánzó összeesküvés elméleteket, amelyek szerint a Boeing 757-es gépet még útközben lelőtték és a Pentagont valójában egy cirkáló rakéta találhatta el, amint azt egy francia szerző, Thierry Meyssan állította, illetve internetes honlapok terjesztettek, mint a 911truth.org vagy a Prisonplanet.com. A repülőgép becsapódásáról 2002-ben közzétett néhány állóképeken csupán óriási láng- és füstfelhőt látni.

A Pentagon arra hivatkozva tagadta meg a felvétel közzétételét, hogy az Zacarias Moussaoui, a szeptember 11-i támadásokban való cinkos szerepéért nemrég életfogytiglani börtönre ítélt francia állampolgár elleni bizonyítékként a peranyag része volt. A kormány végül elfogadta, hogy az ítélet után eleget tesz a kérésnek. A felvételek azonban nem sokat árulnak el a történtekről, mivel puszta szemmel nem ismerhető fel a repülőgép. Sajtójelentések szerint az egyik felvételen azonban egy töredékmásodpercre látni a gép orrát a robbanás előtt.

A felvétel rossz minőségét az magyarázza, hogy a Pentagon parkolójának a biztonsági kamerái másodpercenként két képet rögzítettek csupán.

MTI Világ

Egy utas nyakát elvágták a szeptember 11-én elrabolt repülőn

Az egyik utas nyakát elvágták, két légi utaskísérőt megsebesítettek a merénylők, mielőtt a hatalmukba kerített utasszállító gép 2001. szeptember 11-én becsapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ északi tornyába – ezekkel a részletekkel az amerikai szövetségi rendőrség (FBI) egyik nyomozója, Matthew Walsh szolgált kedden a hamburgi Motaszadek-perben.

MTI Világ

Életfogytiglant kapott szeptember 11. egyetlen vádlottja

A terrorizmus elleni harc folytatását ígérte George Bush amerikai elnök, miután kihirdették a Zacarias Moussaouit, a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások egyetlen vádlottját életfogytiglani börtönnel sújtó esküdtszéki döntést.

MTI Világ

A szeptember 11-i terrortámadás megakadályozható lett volna

Az amerikai polgári légi közlekedést felügyelő szövetségi hatóság (FAA) a 2001. szeptember 11-i terrortámadás előtt számos figyelmeztetést kapott az utasszállító gépeket fenyegető veszélyekről, de mégsem rendelte el a megfelelő óvintézkedéseket - írja a The New York Times csütörtöki számában.

MTI Világ

Hollywoodi vetélkedés szeptember 11-ért

Filmet akar készíteni a 2001. szeptember 11-én történtekről a Universal Pictures is. A cég immár a harmadik a hollywoodi filmipar óriásai közül, amely témául választja a terrortámadás-sorozatot.