szerző:
BBC

Minél gazdagabb egy ország, annál elterjedtebb a promiszkuitás – ennek ellenére a szexuális úton terjedő betegségek jóval sűrűbben fordulnak elő a fejlődő országokban. Erre az eredményre jutottak a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói, 59 országban végzett felmérésük alapján.

A fejlett világban élő férfiak, nők inkább váltogatják szexpartnereiket, mint a fejlődő országokban élők - állítja a tanulmány. A világra, általánosságban ugyanakkor a monogámia jellemző. A fejlődő országokban jóval elterjedtebbek a nemi betegségek, az AIDS, amiből a tanulmány arra következtet, hogy a szegénység, a mobilitás, a kulturális hagyományok (óvszer elérhetősége, használata, nemek közötti egyenlőség) sokkal többet nyom a latba, mint a szexpartnerek cserélgetése.

Az általános vélekedéssel ellentétben a tinik ma sem kezdik előbb a szexuális életet, mint azelőtt: fiúk, lányok első alkalommal 15-19 éves korukban találnak maguknak szexpartnert, a fiúk általában előbb, mint a lányok. (Angliában a fiúk 16. a lányok 17 évesek az első igazi nemi aktusnál.)

A promiszkuitás a fejlett országokban élőkre jellemző inkább: egyes országokban a 25 éven aluliaknak egyharmada jelezte, hogy az elmúlt évben több szexpartnere is volt, miközben az afrikai országokban csupán néhány százalék számolt erről be. A nyugat szinglikre inkább jellemző az aktív szex, mint a fejlődő országokban egyedül élőkre. A fejlett országok-beli szinglik 75 százaléka jelezte, hogy az utóbbi időben élt szexuális életet, míg Afrikában ugyanez az arány csak 66 százalék volt.

MTI Tech

A brit tinik a legaktívabbak a szexben

A brit tinédzserek a legaktívabbak szexuális téren egész Európában, és a ma elfogadottnál jóval korábban fel kellene őket világosítani - mutat rá egy felmérés Londonban bemutatott eredménye.