szerző:
MTI

Kivégezték Szaddám Huszein volt iraki elnököt - jelentették szombat hajnalban iraki televíziók, a hírt hivatalosan Labid Abbavi iraki külügyminiszter-helyettes is megerősítette BBC brit televíziónak telefonon nyilatkozva.

© AP
Előzőleg az Egyesült Államok finanszírozta al-Hurra iraki arab televízió, majd az Irakíja közszolgálati televízió jelentette, hogy kivégezték az emberiesség elleni bűncselekmények miatt kötél általi halálra ítélt volt iraki diktátort. Az Irakíja reggel 6 óra (közép-európai idő szerint 4 óra) óta vallásos és hazafias énekeket és Korán-idézeteket sugároz. A képernyőn futó felirat szerint "Befejeződött Szaddám Huszein kivégzése." A következő felirat azt közölte, hogy "Szaddám Huszein halálával Irak történelmének sötét korszaka zárult le". A televízió nem közölt részleteket a kivégzésről.

Szaddám Huszeint, aki 1979-től a rendszer 2003. tavaszán történt megdöntéséig irányította vaskézzel a közép-keleti országot, november 5-én ítélték halálra a Dudzsail síita faluban a biztonsági erők által 1982-ben végrehajtott vérengzés miatt. Az elnöki konvoj elleni támadás megtorlásául végrehajtott mészárlásnak 148 halálos áldozata volt.

Az Irakíja televízió jelentése szerint kivégezték a volt iraki elnök két vádlott-társát is: Barzan al-Tikrítit, Szaddám féltestvérét, a hírszerzés egykori főnökét, valamint Avad al-Bandart, a volt iraki Forradalmi Törvényszék főbíráját is, akiket szintén a különleges iraki törvényszéken 2005. október 19. és 2006. július 27. között lefolytatott per végeztével ítéltek halálra.

Az iraki fellebbviteli bíróság december 26-án elutasította a vádlottak fellebbezését, és közölte, hogy Szaddám és két alvezére halálos ítéletét 30 napon belül végre kell hajtani. Az iraki hatóságok az ítéletet virradat előtt, az íd al-adha muzulmán vallási ünnep kezdete előtt kívánták végrehajtani. A 69 éves exdiktátort 2003. december 13-án fogták el szülővárosa, Tikrít közelében az amerikai erők, és közel két éven át egy titkos börtönben őrizték egy amerikai támaszponton.

Szaddám ügyvédei az utolsó pillanatig harcoltak a kivégzés elhalasztásáért: pénteken egy amerikai szövetségi bíróságtól kérték, hogy a volt elnököt ne helyezzék át az amerikai hadsereg őrizetéből az iraki hatóságok felügyelete alá. Az ítélet kimondása után, de még fellebbezésének elutasítása előtt Szaddám Huszein az "iraki néphez" intézett levelében közölte: mártírként hal meg, aki "feláldozza magát" a népéért. Felszólította az irakiakat: maradjanak egységesek az amerikai és iráni ellenségekkel szemben.

MTI Világ

Helybenhagyták Szaddám halálos ítéletét

Helybenhagyta az iraki fellebbviteli bíróság a Szaddám Huszein exdiktátorra kirótt, kötél által végrehajtandó halálos ítéletet - közölte az iraki elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, s a hírt később a bíróság illetékesei is megerősítették.