szerző:
MTI

Bűnösnek mondta ki szerdán egy tel-avivi bíróság Hájim Ramón volt izraeli igazságügyi minisztert szexuális zaklatás vádjában.

Az 56 éves volt miniszter ellen amiatt emeltek vádat, mert erőszakkal megcsókolt egy 18 éves katonalányt egy munkahelyi összejövetelen a védelmi minisztériumban július 12-én, a libanoni Hezbollah elleni izraeli offenzíva első napján. Ramón, aki augusztus 20-án megvált hivatalától, hogy megindulhasson ellene a bírósági eljárás, határozottan tagadta a panaszos állítását. Szeptember közepén kezdődött perében is azt vallotta, hogy a fiatal nő kezdett ki vele, megpróbálta átölelni és a csókot mindketten akarták.
 
"A bizonyítékok tanulmányozása után bűnösnek találtuk a vádlottat szemérem elleni vétségben. Arra a megállapításra jutottunk, hogy a felperes igazat mondott" - közölte a határozat indoklását ismertető Hajuta Kohan elnöklő bíró. Hozzátette, hogy Ramón védekezése tele volt ellentmondással, és "vannak bizonyos határok, amelyeket nem lehet átlépni". A határozatot háromtagú bírói tanács - két nő és egy férfi - hozta. Büntetését előreláthatólag február 21-én hirdetik ki.

Ramónnak 45 nap áll rendelkezésére, hogy megfellebbezze az egyhangúlag elfogadott határozatot - közölte Rivka Aharóni, az ügyben eljáró bíróság szóvivője. A volt minisztert három év börtönre ítélhetik.

A volt miniszter Ehud Olmert kormányfő egyik bizalmasa, kulcsfontosságú politikai szövetségese és jobbközép Kadima pártjának tagja, aki a bírósági eljárás alatt is megtartotta parlamenti mandátumát. Érkezését kaotikus jelenetek kísérték a tel-avivi bíróságon, riporterek hadán és TV-kamerák kereszttüzében verekedte át magát a bírósági teremig. A határozat félórás ismertetése alatt gondterhelten kezébe temette arcát, a rádióállomások és
tévécsatornák által egyenes adásban közvetített ítélet után megtört ember benyomását keltette. Az elvált Ramónt barátnője igyekezett vigasztalni. 

Az ítéletnek valószínűleg nem lesz közvetlen hatása a miniszterelnök sorsára, de Olmert várhatóan nagyobb átalakítást fog végrehajtani kormányában, ahol az igazságügyi miniszter feladatait átmenetileg Cipi Livni külügyminiszter látja el. A változások Amír Perec védelmi miniszteri tisztségét is érinthetik, akit sok bírálat ért a libanoni háborúban elkövetett hibák miatt, ráadásul az Izraeli Munkapárthoz tartozó politikus köztudottan rossz viszonyban van Olmerttel.

Ramón nagy port felvert ügye újabb epizóddal gazdagította az izraeli vezetést mostanában megrázó botrányok sokaságát. Az izraeli főügyész a múlt héten jelentette be: azt tervezi, hogy vádat emel Móse Kacav elnök ellen nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt. Per folyik Cahi Hanegbi, a kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke ellen is, akit szintén Olmerthez közel állónak tartanak. Hivatali visszaéléssel, korrupcióval, csalással, jogosulatlan kinevezésekkel vádolják még abból az időből, amikor 1999 és 2003 között a környezetvédelmi minisztériumot vezette. Bűnügyi vizsgálat indult Olmert szerepének tisztázására korrupció gyanújával. Az államügyészség azzal gyanúsítja, hogy 2005 novemberében - akkor még pénzügyminiszterként - egy bankprivatizációs ügyben visszaélt hivatali hatalmával, megváltoztatta a Leumi bank, vagyis a második legnagyobb izraeli pénzintézet privatizációjának eredeti pályázati feltételeit, hogy előnyös helyzetbe hozza egy barátját a bank többségi részvényének megszerzéséért folytatott versengésben.
MTI Világ

Szexuális zaklatással vádolnak egy 4 éves fiút

Négyéves kisfiút vádoltak meg szexuális zaklatással az Egyesült Államokban, mert tanárnője keblei közé fúrta fejét - adta hírül internetes kiadásában a Der Spiegel című német hírmagazin.