szerző:
MTI

Az 1930-as években Hitler emberei az Antarktiszon jégmentes menedéket hoztak létre, egészen a második világháború végéig titkos bázist építettek ott, ahová 1945 után náci vezetők menekültek volna - állítják az összeesküvés-elméletek hívei.

A Der Spiegel című német hetilap online változata beszámol arról, hogy az összeesküvés-elméletnek most két sarkkutató járt utána.  A Polar Record című szaklapban Colin Summerhayes és kanadai társa, Peter Beeching közölt tanulmányt a legendáról. A náci erődítményt állítólag 1945-ben brit speciális alakulatok, 1946-47-ben pedig amerikai egységek is támadták, és csak 1958-ban semmisítette meg "három amerikai atombomba". Az összeesküvés-elmélet legszélsőségesebb hívei azt állítják, hogy a "jégnácik" ezt is kibírták, mert "ufó-technológiával" rendelkeztek. 

A Spiegel Online-nak nyilatkozva Summerhayes elmondta, hogy azért kezdte tanulmányozni a kérdést, mert úgy vélte: egyszer valakinek le kell már írnia, mi volt a valódi helyzet. Ha beírjuk a Google keresőbe a náci és Antarktisz szavakat, több mint 800 ezer találatot kapunk. A történet Oroszországban igen népszerű, de a spanyol nyelvterületen is, ahol csak az elmúlt hónapokban 5-6 könyv jelent meg a témáról. Ami a tényeket illeti: 1945 augusztusában két német tengeralattjáró valóban felbukkant az argentínai Mar del Plata kikötőjében, de semmi esélyük nem volt arra, hogy utasokat vigyenek az Antarktiszra, ahol ilyenkor tél van, sötétség és méteres jég. 

A brit különleges alakulatokat 1945 októberében feloszlatták, tehát aligha indíthattak akciót, viszont az amerikaiak 1946-47 telén valóban indítottak Dél-Amerikában egy akciót, hogy fölszámolják a meglévő náci hálózatokat, ez azonban nem terjedt ki az Antarktiszra. A legdurvább torzítás az amerikai atomtámadásról szóló hír: az Egyesült Államok 1958-ban valóban fölrobbantott a légkörben három atombombát, 160 és 750 kilométer magasan, több ezer kilométerre az Antarktisztól. 

A sarkkutató szerint a titokzatosság volt az egyik ok, ami miatt a mítosz létrejöhetett, de bizonyos, hogy valódi alapja nincs. Az egyetlen bizonyítható tény, ami a legenda magva, csak az, hogy 1938-39 telén a németek bálnavadász bázist akartak létesíteni az Antarktiszon, mert a bálnazsírra szükségük volt nitroglicerin előállításához - írja a hamburgi hetilap online változata.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI/hvg.hu Kult

A bukás ellenfilmje, azaz groteszk mozi Hitlerről

A "Der Untergang", azaz A bukás - Hitler utolsó napjai című, a náci diktátort szokatlan, "emberközeli" módon ábrázoló háborús filmdráma után itt a következő egészen új szemléletű Hitler-film. Dani Levy "Mein Führer: az igazán legigazibb igazság Adolf Hitlerről" című komédiája, amellyel a zsidó származású, Berlinben élő svájci rendező bevallottan A bukás paródiáját akarta elkészíteni. A film január 11-én kerül a német mozikba.

Hét nap

Hitler állampolgársága

Ha utólag is, de fosszák meg német állampolgárságától Adolf Hitlert - ezt javasolja az alsó-szászországi tartományi...

Itthon

A Horthy-Hitler-találkozók

Nem csitulnak a viták a fél évszázada elhunyt Horthy Miklós történelmi szerepéről, amelynek kulcsfontosságú, ám kevéssé taglalt része a Hitlerhez való ellentmondásos viszonya.

Vélemény

Elhibázott könyv Hitlerről

Norman Mailer legújabb könyve, a Várkastély a vadonban, mely az Ulpius-ház kiadónál jelent meg, Adolf Hitler családjáról, fogantatásáról, és linzi gyermekkoráról szól. Az agg mester igencsak gyengécske, elhibázott koncepciójú művet alkotott: Freud elméletéből indul ki: minden eldőlt Hitler gyermekkorában, apjához, anyjához fűződő viszonya meghatározta későbbi gonosz cselekedeteit.

MTI Világ

Megszabadult Hitlertől a német fürdőváros

Két hónappal a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G-8 találkozója előtt törölte díszpolgárai sorából Adolf Hitlert Bad Doberan, a tanácskozásnak helyet adó Keleti-tengeri üdülőváros képviselőtestülete.

MTI Világ

Horvát cukorstanicli Hitler képmásával

Adolf Hitler képmásával díszített cukroszacskókat fedeztek fel több horvátországi kávézóban, az ország ügyészsége hétfőn vizsgálatot indított az ügyben.

hvg.hu Világ

Hitler még mindig díszpolgára a G8-csúcsnak otthont adó városnak

Június 6-án a német Bad Doberanban megkezdődik a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G8 éves csúcstalálkozója. A városi tanács nemrégiben meglepődve tapasztalta, hogy még mindig a település díszpolgárai között tartják számon Adolf Hitlert. Ezen most változtatni fognak.