szerző:
MTI

Két feljelentője volt Malina Hedvignek - számolt be szombaton a Pozsonyban megjelenő Új Szó a magyar diáklány ügyének legújabb fejleményéről. A SME című lap szerint a másik feljelentő Vladimír Meciar kormányzása idején a szlovák titkosszolgálat állományához tartozott.

A pozsonyi Új Szó értesülése szerint a Nyitrán megvert csallóközi magyar egyetemista ellen nem csupán az a vágsellyei férfi írt lakossági feljelentést, aki azóta felakasztotta magát, hanem egy másik illető is, aki értesülések szerint a szlovák ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) egyik parlamenti képviselőjének a munkatársa.

A SME című lap szerint a másik feljelentő Vladimír Meciar kormányzása idején a szlovák titkosszolgálat állományához tartozott.

A magyar nemzetiségű egyetemista váltig állítja, hogy tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. A lány külsérelmi nyomait két egymástól független orvosi látlelet is bizonyítja, és erre utalnak a blúzára felírt magyarellenes jelszavak, de a rendőrség nem hisz a lánynak. A szlovák rendőrségi nyomozás megállapításai szerint Malina Hedvig csak kitalálta a történetet, s ha a feljelentés nyomán bíróság elé állítják, öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Hónapokon át azt lehetett tudni, hogy egy - a feljelentést jegyző - pozsonyi illetőségű állampolgár úgy ítélte meg: ha a lány a történetet kitalálta, azzal vélelme szerint törvényt sértett. A feljelentő nevét titokban tartották. A héten kiderült, hogy a feljelentő bizonyos Jaroslav Kubla volt, aki azonban nem pozsonyi, hanem vágsellyei illetőségű. A férfi május elején felakasztotta magát.

A szlovák lap úgy tudja: a vágsellyei férfi rokonságban állt az egyik neves nyitrai ügyvéddel és "nem kizárt, hogy ő fogalmazta meg helyette a beadványt." A környezetében iszákosként ismert Kubla búcsúlevelet is hagyott, de ennek tartalmát a rendőrség nem hozza nyilvánosságra és azt állítja, hogy a férfi halála és a feljelentése között nincs összefüggés.

Jaroslav Kubla tavaly november elején küldte el feljelentését a rendőrségre. Mint most kiderült, egy hónappal korábban egy Peter Korcek nevű pozsonyi személy az ügyészségnek címzett lakossági feljelentésben, polgári jogaira hivatkozva azt írta: adófizető állampolgárként sérelmesnek találja, hogy Malina Hedvig igaztalan állításaival az sugallja, hogy nacionalista államban él. Korcek szerint Malina Hedvig valakinek a bíztatására állította azt, hogy amikor a panaszát a rendőrség jegyzőkönyvezte, a rendőrök megengedhetetlenül bántak vele.

A SME című liberális polgári napilap érdeklődésére a nyitrai ügyészség megerősítette: valóban két feljelentés létezik. Az egyiket a halott Kubla, a másikat a Peter Gabura nevű kereszténydemokrata képviselő szárnysegédje írta. Gabura meglepőnek találja, hogy munkatársa ilyen feljelentést írt volna, és nem is hiszi el. Mióta azonban hírét vette, hogy a munkatársáról ilyen információ került nyilvánosságra, kikapcsolta a telefonját.

Az Új Szó úgy tudja: Gabura munkatársainak sorában "egy másik érdekes személy is található: Zuzana Trnková, a főügyész, Dobroslav Trnka felesége." A lap Korceket is elérte telefonon, de miután megtudta, hogy a Malina-ügyben akarnak nála érdeklődni, bontotta a vonalat, később a mobilja azt jelezte vissza, hogy a hívott szám nem létezik - írta a SME.

MTI Világ

Malina-ügy: „sok a locsogás”

„Ezek csak afféle kávé melletti locsogások a megdönthetetlen bizonyítékokkal szemben” – mondta Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a Malina Hedvig elleni vádindítvány okán felmerült kételyekről a pozsonyi SME mai számában.

MTI Világ

Diáktársai kiállnak Malina Hedvig mellett

Akik ott voltunk, mind neki hiszünk, mert ha nem hinnénk, a saját józan ítélőképességünkben kellene kételkednünk - mondta a pozsonyi Új Szónak pénteken Malina Hedvig diáktársa, egyike azoknak, akik jelen voltak, amikor a lány tavaly augusztus 25-én véresre verve, sokkos állapotban lépett be a nyitrai egyetem tanszékére.