szerző:
MTI

Kitört a Ruapehu vulkán. A gyűrűk ura filmtrilógiából jól ismert új-zélandi tűzhányó hamu- és porfelhőt lövellt a magasba, és egy-két méter átmérőjű kövekkel terítette be a kráter két kilométeres körzetét.

Helyi idő szerint kedd este, negyed kilenc után lépett működésbe a 2797 méter magas, hófödte vulkán, amely az Északi-szigeten fekszik. Egy 22 éves hegymászó súlyosan megsérült, amikor egy nagy kődarab a sátrára hullott. A tízperces kitörésről még nem tudni, hogy a fokozódó vulkáni tevékenység előjele volt-e, vagy csak egyszeri esemény.

A Ruapehu vulkán rendelkezik a világ egyik legaktívabb krátertavával, amely legutóbb idén márciusban lépett ki medréből. A hegy lejtőjén lezúduló sok ezer tonna sárból, vulkáni törmelékből és savas vízből álló iszapfolyam sem károkat, sem személyi sérüléseket nem okozott. A vulkán keddi kitörése miatt a hegycsúcs alatt mintegy 250 méterre lévő krátertó keleti és északi részén is elindult egy kisebb iszapfolyam, de a vastag hóréteg hamar elnyelte.

A Ruapehu az Északi-sziget legmagasabb hegye nevezetes síterepekkel és a mintegy 80 ezer hektáros Tongariro Nemzeti Park egyik fő látványossága. A Gyűrűk ura trilógiában ez a hegy és környéke volt a Középföld, a szomszédságában lévő vulkán - a Ngauruhoe - pedig a Végzet-hegye. A Ruapehu legutóbb 1995-ben és 1996-ban tört ki, éppen akkor, amikor Peter Jackson a filmet forgatta a nemzeti parkban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!