szerző:
MTI

Kitört a Ruapehu vulkán. A gyűrűk ura filmtrilógiából jól ismert új-zélandi tűzhányó hamu- és porfelhőt lövellt a magasba, és egy-két méter átmérőjű kövekkel terítette be a kráter két kilométeres körzetét.

Helyi idő szerint kedd este, negyed kilenc után lépett működésbe a 2797 méter magas, hófödte vulkán, amely az Északi-szigeten fekszik. Egy 22 éves hegymászó súlyosan megsérült, amikor egy nagy kődarab a sátrára hullott. A tízperces kitörésről még nem tudni, hogy a fokozódó vulkáni tevékenység előjele volt-e, vagy csak egyszeri esemény.

A Ruapehu vulkán rendelkezik a világ egyik legaktívabb krátertavával, amely legutóbb idén márciusban lépett ki medréből. A hegy lejtőjén lezúduló sok ezer tonna sárból, vulkáni törmelékből és savas vízből álló iszapfolyam sem károkat, sem személyi sérüléseket nem okozott. A vulkán keddi kitörése miatt a hegycsúcs alatt mintegy 250 méterre lévő krátertó keleti és északi részén is elindult egy kisebb iszapfolyam, de a vastag hóréteg hamar elnyelte.

A Ruapehu az Északi-sziget legmagasabb hegye nevezetes síterepekkel és a mintegy 80 ezer hektáros Tongariro Nemzeti Park egyik fő látványossága. A Gyűrűk ura trilógiában ez a hegy és környéke volt a Középföld, a szomszédságában lévő vulkán - a Ngauruhoe - pedig a Végzet-hegye. A Ruapehu legutóbb 1995-ben és 1996-ban tört ki, éppen akkor, amikor Peter Jackson a filmet forgatta a nemzeti parkban.