szerző:
MTI

Romániában reggel megnyíltak a szavazóhelyiségek, ahová több mint 18 millió állampolgárt várnak, hogy megválasszák európai parlamenti képviselőiket, egyben a Basescu elnök által kezdeményezett népszavazás keretében döntsenek az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről.

Markó Béla RMDSZ-elnök.
Lesz oka vidulni?
A kétféle szavazást lebonyolító szavazóhelyiségek mind ugyanazon a helyen találhatók. Az urnák helyi idő szerint este 21 óráig (magyar idő szerint 20 óráig) maradnak nyitva, azután rögtön közlik az egyik kereskedelmi televízió által megrendelt exit-poll felmérés eredményeit.

Románia 35 helyet kap majd az Európai Parlamentben. Ezekért a mandátumokért összesen 551 jelölt verseng 6 parlamenti (köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ) és 7 parlamenten kívüli párt listáján. Egyetlen független jelölt szállt ringbe Tőkés László református püspök személyében. A bejutási küszöb minden párt esetében 5 százalék, a független jelöltnek a szavazatok 2,85 százalékát kell megszereznie.

A mintegy másfél milliós romániai magyarságnak most választania kell az RMDSZ-lista és Tőkés között. Nemcsak a magyarok szavazási kedvétől függnek az esélyeik, hanem az országos részvételi aránytól is, amely minél alacsonyabb, annál kedvezőbb a magyar képviseletért versenybe indulók számára.

Alacsony román részvétel mellett ugyanis akár mindkét félnek esélye van bekerülni az EP-be, ehhez viszont magyar részről maximális mozgósítás szükséges. Az RMDSZ jelöltjeinek és Tőkés Lászlónak együttesen 7,85 százalékot kellene ehhez elérniük. Megtörténhet, hogy a felek egyike sem éri el a bejutási küszöböt.

Ami az összes pártot illeti, a választások előtt napvilágot látott közvélemény-kutatási adatok különféle eredményeket vetítenek előre. A BCS (Szociológiai Kutatások Irodája) által elvégzett felmérés szerint a vasárnapi választásokon legjobb eredményt a Demokrata Párt érné el (35 százalék), következő helyeken a Szociáldemokrata Párt (23 százalék), a Nemzeti Liberális Párt (14), az Új Generáció Pártja (5,6), a Liberális Demokrata Párt (4,7), az RMDSZ és a Nagy-Románia Párt (4-4) állnak.
 
A CSOP (Piac és Közvélemény-kutató Központ) kutatása szerint a Demokrata Párt 38, a Szociáldemokrata Párt 19,5, a Nemzeti Liberális Párt 12,9, az Új Generáció Pártja 7,2, a Liberális Demokrata Párt 6,2, az RMDSZ pedig 4,6 százalékot érne el.

A Traian Basescu államelnök által kezdeményezett referendumon az állampolgároknak arról kell állást foglalniuk, akarják-e a jövendő országos parlamenti választásokon a jelenlegi listás szavazási rendszer helyett az egyéni választókerületes rendszer bevezetését. Basescu a kétfordulós többségi szavazást előirányzó változatot terjesztette össznépi szavazásra.

A referendum csak akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosult 18 millió 267 ezer 634 állampolgárnak legalább a fele plusz egy fő, azaz több mint 9 millió szavazópolgár nyilvánít véleményt e kérdésben. A korábbi tapasztalatok alapján bukaresti elemzők nem számítanak túlságosan nagy részvételre sem az európai parlamenti választásokon, sem pedig a népszavazáson.

MTI Gazdaság

Jelentős magyar aktívum a magyar-román kereskedelemben

Az idén az első nyolc hónapban a magyar-román kereskedelmi forgalomban 900 millió dolláros aktívum alakult ki – közölte a Magyar Befektetési és Kereskedelem-fejlesztési Ügynökség (ITD-Hungary) tanácsadója egy magyar-román külgazdasági fórum előtt szerdán, Békéscsabán.

Hét nap

Markó-Tőkés találkozó

A párbeszéd folytatásában egyezett meg hétfői találkozóján Markó Béla RMDSZ-elnök és Tőkés László református püspök.

Hét nap

Tőkés RMDSZ-listán?

Félünk, hogy Markó Béla csak azért szeretné nyélbe ütni ezt a találkozót, hogy javítson arculatán - mondta Szilágyi...

Itthon

Unió Erdélyben - az RMDSZ régiótervei

Közigazgatási jogokat is kaphatna az a tizenhat romániai régió, amelyeket az autonómiaügyben óvatos RMDSZ javasol az európai parlamenti választás előtt.

Hét nap

Orbán Tőkésre tesz

Annyiszor mennek a Fidesz politikusai Erdélybe Tőkés Lászlónak kampányolni az európai parlamenti választások előtt...

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Romániába mennek a befektetők

Románia a hatodik legkeresettebb európai célpont azon befektetők és kereskedők számára, akik meg kívánnak jelenni Európa még fejlődő piacain. A tavalyi évben pusztán a közvetlen külföldi tőkebefektetés értéke elérte a 11 milliárd eurót.

Világ

RMDSZ-aggodalom

Az erdélyi régiók közel ezer magyar településének a névsorolvasásával, az erdélyi magyarság célkitűzéseit tartalmazó...