szerző:
MTI

Rendszeres, hivatalos jellegű párbeszéd kialakításáról egyeztek meg katolikus és muzulmán vallási méltóságok a Vatikánban tartott tanácskozásukon szerdán.

Az első katolikus-muzulmán fórumot november 4-6. között tartják majd Rómában XVI. Benedek pápa, illetve 24-24 vallási vezető és hittudós részvételével - derült ki a Vatikán közleményéből, amelyet Jean-Louis Tauran bíboros, a vallásközi párbeszéd pápai tanácsának elnöke és Abdel Hakím Murad sejk, másik nevén Timothy J. Winter, a Nagy-Britanniai Muzulmán Akadémiai Alap elnöke, a muzulmán delegáció vezetője írt alá.

A fórum témái: Isteni szeretet, felebaráti szeretet; Teológiai és lelki alapok; Emberi méltóság és kölcsönös tisztelet. A vallásközi találkozók rendszeresítésének célja, hogy javítsák a két felekezet közötti, olykor nehézkesnek bizonyuló kapcsolatokat.
 
A katolikus és muzulmán tisztségviselők szerdán fejezték be kétnapos találkozójukat. A tanácskozás annak a felhívásnak az eredménye, amelyet a világ 138 muzulmán vallási vezetője tett közzé egy tavaly októberi nyílt levélben, párbeszédet szorgalmazva a kereszténység képviselőivel.

Azt a felhívást Gazi bin Mohamed bin Talal jordániai herceg kezdeményezte egy évvel azután, hogy XVI. Benedek pápa egy 2006. szeptember 11-i beszéde miatt - amely egyes interpretációk szerint kapcsolatot teremtett az iszlám és az erőszak között - válságba jutott a kereszténység és az iszlám viszonya. A jordániai herceg kezdeményezése első ízben tette lehetővé, hogy 43 ország különböző iszlám áramlatainak szószólói közös békeüzenettel forduljanak a kereszténység képviselőihez.