szerző:
MTI

Aláírják az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn a stabilizációs és társulási szerződést a bosznia-hercegovinai vezetés képviselőivel, de luxembourgi találkozójuk hangulatát minden bizonnyal beárnyékolja az uniós reformszerződésről tartott írországi népszavazás negatív eredménye miatti sokk.


A havi rendes külügyminiszteri tanácsülés legörömtelibb pillanatának az aláírás ígérkezik az egykori Jugoszláviából kiszakadt köztársasággal. A stabilizációs és társulási szerződés megkötését az tette lehetővé, hogy Bosznia-Hercegovinában két fontos törvény elfogadásával lezajlott a rendőrségi reform első szakasza. Az unió azonban azt is értésre adta, hogy Szarajevónak tovább kell haladnia a reformok útján ahhoz, hogy közeledése az EU-hoz folytatódhasson.

Lényegében valamennyi nyugat-balkáni országot érinti a vízumliberalizációval kapcsolatos menetrendek elkészítése, ezt a miniszterek ugyancsak üdvözölni fogják. Bírálat várható viszont az unió részéről a macedóniai választás idején lezajlott erőszakcselekmények miatt.

Mivel az EU-tagországok állam- és kormányfői csütörtökön és pénteken tartják szokásos félévzáró találkozójukat Brüsszelben, a külügyi értekezlet munkájának jelentős részét ennek előkészítése teszi ki.

Az ülésnek erre a részére vonatkozó terveket alaposan felforgatta a reformszerződés ír elutasítása, de az általános uniós ügyek irányításáért is felelős külügyminiszterek nyilvánvalóan megpróbálják megnyugtatni az EU lakosságát, hogy a szervezet tevékenységét nem bénította meg a kellemetlen meglepetésként szolgált eredmény.

Ennek mintegy igazolásaként megvitatják a következő másfél évre vonatkozó francia, cseh és svéd EU-elnökségi közös programot, amely meghatározza az unió életét július elsejétől. Áttekintik a csütörtöki csúcsértekezletre tervezett témák közül a magas olaj- és élelmiszerárak miatti helyzetet és az unió külkapcsolatainak tárgykörét is.

A miniszteri ülés napirendjén szerepel még számos afrikai téma (mint például a Szomália környéki kalózkodás, a Szudán elleni esetleges újabb szankciók és Zimbabwe), valamint a mianmari és az iráni helyzet, s várhatóan kitérnek Kínára, pontosabban a tibeti problémára és a pekingi olimpiával kapcsolatos fejleményekre is. A kubai államirányítás élén bekövetkezett változások miatt áttekintik az EU-kubai viszonyt is - egyes tagállamok állítólag végleg feloldanák a korábban már felfüggesztett szankciókat.

A keddig tartó luxembourgi ülés keretében külön tanácskozást tartanak Izraellel, Törökországgal és Horvátországgal, továbbá előkészítik a június végi EU-orosz csúcstalálkozót is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!