szerző:
MTI

Nagy-Britannia nem támogatja a "kétsebességes Európa" lehetőségét, amelynek ötlete 1990-ben még felmerülhetett, ám a XXI. században már nem kerülhet napirendre - mondta David Miliband brit külügyminiszter vasárnap a BBC televíziónak.


Az a javaslat, hogy Európát egy első, egy második és egy harmadik turnusra kellene felosztani, nincs összhangban a jelenlegi realitással - hangsúlyozta a miniszter.

Miliband szerint az európai vezetőknek el kell fogadniuk, hogy az Európai Unió reformszerződése nem léphet hatályba, hiszen ahhoz mind a 27 tagállam jóváhagyása szükséges lenne.  

Az ír választók többsége a csütörtökön megtartott népszavazáson nemet mondott a lisszaboni szerződésre.

Az ír elutasítás után a brit kormányra ismét nagy nyomás nehezedik, mert az ellenzék azt követeli, hogy Nagy-Britanniában is tartsanak referendumot a kérdésről. A kormány azonban 2005-ben tett ígérete ellenére nem népszavazás útján, hanem csak a parlamentben akarja ratifikálni a szerződést.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!