szerző:
MTI

A világ vezető olajexportőre, Szaúd-Arábia júliusban ismét növelni akarja olajkitermelését, de az emelés mértékéről még döntenie kell - közölte vasárnap egy szaúdi olajminisztériumi illetékes az Al Arabija televízióban. A forrás szerint a mértékről korai lenne dönteni a termelők és fogyasztók egy hét múlva, június 22-én esedékes rendkívüli, dzsiddai találkozója előtt.


A szaúdi kitermelés növelésének hírét a hétvégén korábban ipari források közölték.

Rijádtól azt várják, hogy a jelenlegi, napi 9,45 millió hordóról legalább napi 9,5 millió hordóra növeli kitermelését, de az az emeléssel együtt sem éri el a napi 10 millió hordós mennyiséget. Utoljára 2005 novemberében termelt ki a szaúdi királyság napi 9,5 millió hordónyi olajat.

Szaúd-Arábia júniusban napi 300 ezer hordóval növelte kitermelését májushoz képest.

A szaúdi királyság a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) egyetlen tagja, amely még jelentősebb, gyorsan mozgósítható, pótlólagos kitermelési kapacitással rendelkezik, szükség esetén akár napi 2 millió hordóval is képes lenne jelenlegi kitermelését növelni.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) pénteken, az idén már a harmadik alkalommal mérsékelte a nyersolaj idei világkeresletére vonatkozó prognózisát. Az OPEC egyidejűleg közölte, hogy az igényeket meghaladó mennyiségben hoz felszínre nyersolajat, tehát a jelenleg kitermelt mennyiség Szaúd-Arábia többletmennyiségével együtt a harmadik negyedévben a készletek növekedéséhez fog vezetni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!