szerző:
MTI

A világ vezető olajexportőre, Szaúd-Arábia júliusban ismét növelni akarja olajkitermelését, de az emelés mértékéről még döntenie kell - közölte vasárnap egy szaúdi olajminisztériumi illetékes az Al Arabija televízióban. A forrás szerint a mértékről korai lenne dönteni a termelők és fogyasztók egy hét múlva, június 22-én esedékes rendkívüli, dzsiddai találkozója előtt.


A szaúdi kitermelés növelésének hírét a hétvégén korábban ipari források közölték.

Rijádtól azt várják, hogy a jelenlegi, napi 9,45 millió hordóról legalább napi 9,5 millió hordóra növeli kitermelését, de az az emeléssel együtt sem éri el a napi 10 millió hordós mennyiséget. Utoljára 2005 novemberében termelt ki a szaúdi királyság napi 9,5 millió hordónyi olajat.

Szaúd-Arábia júniusban napi 300 ezer hordóval növelte kitermelését májushoz képest.

A szaúdi királyság a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) egyetlen tagja, amely még jelentősebb, gyorsan mozgósítható, pótlólagos kitermelési kapacitással rendelkezik, szükség esetén akár napi 2 millió hordóval is képes lenne jelenlegi kitermelését növelni.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) pénteken, az idén már a harmadik alkalommal mérsékelte a nyersolaj idei világkeresletére vonatkozó prognózisát. Az OPEC egyidejűleg közölte, hogy az igényeket meghaladó mennyiségben hoz felszínre nyersolajat, tehát a jelenleg kitermelt mennyiség Szaúd-Arábia többletmennyiségével együtt a harmadik negyedévben a készletek növekedéséhez fog vezetni.