szerző:
MTI

Az Európai Unió külügyminiszterei csütörtök este a Kuba elleni szankciók végleges eltörléséről döntöttek – jelentette be az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosa, Benita Ferrero-Waldner.

Az EU 2003-ban, kubai ellenzékiek tömeges őrizetbe vétele után vezette be a szankciókat, közöttük a magas szintű látogatások korlátozását. A szankciókat 2005-ben már felfüggesztették. A végleges eltörlés célja, hogy további reformokra bátorítsa Raúl Castro kubai elnököt.

Ferrero-Waldner az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli üléséhez kapcsolódóan tartott miniszteri találkozót követően azt is kiemelte, hogy a szankciók feloldásával párhuzamosan arra sürgetik Havannát: helyezze szabadlábra a bebörtönzötteket, és fordítson nagyobb figyelmet az emberi jogok tiszteletben tartására. Kiemelten fontosnak tartja az EU azt is, hogy biztosítsák a humanitárius szervezetek dolgozóinak bejutását a kubai börtönökbe.

A külügyminiszteri döntés napokon belül életbe lép, részeként azonban egy év múlva felülvizsgálják a helyzetet, és szükség esetén ismét bevezetnek büntetőintézkedéseket.

EU-miniszterek hangoztatták azt is, nincs szó arról, hogy az unió enyhítene az emberi jogokkal kapcsolatos elvárásain Havannával szemben, a határozat célja elsősorban annak jelzése, hogy az unió javuló kapcsolatokra törekszik. Néhány tagország, mindenekelőtt Csehország, Dánia és Hollandia mindeddig ellenezték a szankciók eltörlését, mert úgy vélték, azzal az unió eszközt veszít el a nyomásgyakorlásra.

Az Egyesült Államok a kubai elnökváltás ellenére továbbra is fenntartja szankcióit a szigetországgal szemben. Brüsszelbe is eljutott hírek szerint a kubai ellenzék sem fogadta kitörő örömmel az uniós határozatot.

MTI Világ

„Kuba nem omlik össze Castro lemondásával”

Magyar elemzők szerint Fidel Castro visszavonulásával sem omlik össze a kubai rendszer és rövid távon nem fog jelentős változás bekövetkezni lemondásával, hosszabb távon azonban demokratizálódhat a szigetország.

MTI Világ

Az EU megenyhülhet Kuba iránt

Fel akarja élénkíteni a kommunista Kubához fűződő kapcsolatait az Európai Unió. A Kuba elleni európai szankciók teljes megszüntetése is terítékre kerülhet.

MTI Világ

Kubai blogger a 100 legbefolyásosabb ember között

Egy kubai blogger is felkerült azokat a médiasztárokat, politikusokat, művészeket, tudósokat és vallási vezetőket magában foglaló százas listára, amelyet minden évben az amerikai Time magazin állít össze a világ legbefolyásosabb száz személyiségéről. A 32 éves hölggyel, Yoani Sanchezzel a France Info francia hírrádió Havannában készített interjút.

Hét nap

Kubai lazítások

Kubai állampolgárok is megszállhatnak ezentúl a szigetország eddig külföldieknek fenntartott hoteljeiben.