szerző:
MTI

Az Európai Unió külügyminiszterei csütörtök este a Kuba elleni szankciók végleges eltörléséről döntöttek – jelentette be az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosa, Benita Ferrero-Waldner.

Az EU 2003-ban, kubai ellenzékiek tömeges őrizetbe vétele után vezette be a szankciókat, közöttük a magas szintű látogatások korlátozását. A szankciókat 2005-ben már felfüggesztették. A végleges eltörlés célja, hogy további reformokra bátorítsa Raúl Castro kubai elnököt.

Ferrero-Waldner az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli üléséhez kapcsolódóan tartott miniszteri találkozót követően azt is kiemelte, hogy a szankciók feloldásával párhuzamosan arra sürgetik Havannát: helyezze szabadlábra a bebörtönzötteket, és fordítson nagyobb figyelmet az emberi jogok tiszteletben tartására. Kiemelten fontosnak tartja az EU azt is, hogy biztosítsák a humanitárius szervezetek dolgozóinak bejutását a kubai börtönökbe.

A külügyminiszteri döntés napokon belül életbe lép, részeként azonban egy év múlva felülvizsgálják a helyzetet, és szükség esetén ismét bevezetnek büntetőintézkedéseket.

EU-miniszterek hangoztatták azt is, nincs szó arról, hogy az unió enyhítene az emberi jogokkal kapcsolatos elvárásain Havannával szemben, a határozat célja elsősorban annak jelzése, hogy az unió javuló kapcsolatokra törekszik. Néhány tagország, mindenekelőtt Csehország, Dánia és Hollandia mindeddig ellenezték a szankciók eltörlését, mert úgy vélték, azzal az unió eszközt veszít el a nyomásgyakorlásra.

Az Egyesült Államok a kubai elnökváltás ellenére továbbra is fenntartja szankcióit a szigetországgal szemben. Brüsszelbe is eljutott hírek szerint a kubai ellenzék sem fogadta kitörő örömmel az uniós határozatot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

„Kuba nem omlik össze Castro lemondásával”

Magyar elemzők szerint Fidel Castro visszavonulásával sem omlik össze a kubai rendszer és rövid távon nem fog jelentős változás bekövetkezni lemondásával, hosszabb távon azonban demokratizálódhat a szigetország.

MTI Világ

Az EU megenyhülhet Kuba iránt

Fel akarja élénkíteni a kommunista Kubához fűződő kapcsolatait az Európai Unió. A Kuba elleni európai szankciók teljes megszüntetése is terítékre kerülhet.

MTI Világ

Kubai blogger a 100 legbefolyásosabb ember között

Egy kubai blogger is felkerült azokat a médiasztárokat, politikusokat, művészeket, tudósokat és vallási vezetőket magában foglaló százas listára, amelyet minden évben az amerikai Time magazin állít össze a világ legbefolyásosabb száz személyiségéről. A 32 éves hölggyel, Yoani Sanchezzel a France Info francia hírrádió Havannában készített interjút.

Hét nap

Kubai lazítások

Kubai állampolgárok is megszállhatnak ezentúl a szigetország eddig külföldieknek fenntartott hoteljeiben.