szerző:
MTI

Oroszország kísérletet hajtott végre csütörtökön egy esetleges ellenséges rakétavédelmi pajzsot áttörni képes RSZ-12M Topol rakétával - jelentette be az orosz hadászati rakétaerők parancsnoksága és a moszkvai védelmi minisztérium.

Az ország északnyugati részén fekvő pleszecki űrrepülőtérről indították a hadászati rakétaerők alakulatai a három fokozatú, szilárd hajtóanyagú, 10 ezer kilométeres hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakétát. A hivatalos közlések szerint a rakéta "nagy pontossággal" eltalálta a kamcsatkai Kura rakétalőtéren kijelölt célt. E hivatalos bejelentések szerint rutinjellegű gyakorlatról van szó, hiszen a Topol típusú rakéták 1988 óta hadrendben vannak.

Az utóbbi hónapokban Oroszország több kísérletet is végzett több robbanófejjel felszerelhető interkontinentális ballisztikus rakétákkal. Nyugati megfigyelők összefüggésbe hozzák a gyakori kísérleteket az Egyesült Államoknak azzal a tervével, hogy Közép-Európába (Csehországba és Lengyelországba) telepíti globális rakétavédelmi rendszerének egyes elemeit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!