szerző:
MTI

A Transparency International nemzetközi korrupcióellenes nem kormányzati szervezet kedden Moszkván is bemutatta ez évi jelentését, s eszerint Oroszország a 147. helyen áll a korrupciós ranglistán a világ államai között, olyan országok környezetében, mint Banglades és Kenya.

A Közvélemény Alapítvány (FOM) felmérésének eredményét a Novije Izvesztyija című lap ismertette kedden. Eszerint a lakosság 29 százaléka adott már kenőpénzt, s azok közül, akik még soha nem vesztegettek meg senkit, 44 százalék véli úgy, hogy még megtörténhet, hogy valamely tisztségviselőt így próbálnak befolyásolni.

Alekszandr Oszlon, a FOM elnöke kijelentette: a korrupció olyan tömeges jelenség ma Oroszországban, hogy nem csupán az állam problémája, hanem afféle népbetegség, amely benne van az ország kultúrájában, s elszívja az ország erejének egy részét. A megkérdezettek 60 százaléka elítéli azokat, akik vesztegetést fogadnak el, de együtt éreznek azokkal, akik kénytelenek megvesztegetni valakiket: 54 százalék mondta azt, hogy a vesztegetőket el sem ítéli.

A korrupció leginkább az üzleti élet szereplőit sújtja: legtöbben fizetnek kenőpénzeket, de ez sebezhetővé teszi őket a megrendelésre indított büntetőeljárásokkal szemben - állapították meg a felmérés készítői.

Az emberek szerint Oroszországban a legkorruptabb a rendőrség: a közlekedési rendőröket 49 százalék, a többit 40 százalék tartja megvesztegethetőnek. A második helyen ebből a szempontból a felmérésben résztvevők szerint az egészségügy áll: 30 százalék véli úgy, hogy ott kenőpénzt kell adni, s a megkérdezettek 21 százaléka vallja, hogy az oktatásban is vesztegetni kell. A szociológusok ezen az alapon háromféle vesztegetést különböztetnek meg: a hétköznapit (amelyet a házkezelőségek, az oktatás és az egészségügy dolgozóinak fizetnek), a rendvédelmi szervek megvesztegetését, és az adminisztratív vesztegetést, amelynek segítségével a hatalom képviselőit igyekeznek jóindulatra bírni.

A legkorruptabb területeknek Moszkvát, Tatárföldet, a Krasznodari és a Sztavropoli területet, Moszkva környékét és Szentpétervárt tartják, ebben a sorrendben.

Moszkvában arra a kérdésre, hogy vesztegetett-e már meg valaha tisztségviselőt, a megkérdezettek 42 százaléka válaszolt igennel, s a legkevesebben - 3 százalék - Szahalinon vallották be, hogy követtek már el ilyesmit. A válaszolók 57,5 százalékának szilárd meggyőződése, hogy a korrupciót nem lehet kiirtani, de 34,6 százalék hisz abban, hogy le lehet győzni.

A felmérésben az ország 68 régiójában 34 ezer embert kérdeztek meg. Dmitrij Medvegyev államfő nem sokkal májusi beiktatása után zászlajára tűzte a korrupció elleni harcot - bár erről eddig is sok szó esett -, de ezúttal a tervek szerint az állami duma még szeptemberben napirendjére tűz egy korrupcióellenes törvénycsomagot, amelynek fő célja a kis és közepes méretű vállalkozások védelme a korrupciótól. Szakértők viszont rámutatnak, hogy önmagukban a törvények mit sem érnek: ha az üzletemberek nem hajlandók maguk is tenni e métely ellen, akkor a hatalom tehetetlen lesz.

Vélemény

Mózer András: a korrupcióellenes harc rendhagyó formái

A kormányozhatatlanság nálunk nem azt jelenti, hogy az emberek politikusokat vacsorálnak. A szétesés az, amit magunk körül látunk: nem bízunk a másikban, a zebránál ütjük el a gyalogost, adót - kormányoktól függetlenül - lehetőleg nem fizetünk, a mindent átható korrupciót pedig az élet természetes részének tekintjük.

MTI Gazdaság

S&P: nem sérülnek az EU és Oroszország gazdasági kapcsolatai

Oroszország "egyre nyersebb" külpolitikája várhatóan nem okoz súlyos károkat az EU-val fenntartott gazdasági kapcsolatokban, és az orosz fizetési pozíció is szinte kikezdhetetlen, ezért a Standard & Poor's az utóbbi hetek fejleményei után is fenntartja a felminősítést valószínűsítő pozitív kilátást a befektetői ajánlású orosz szuverén adósosztályzaton, áll a hitelminősítő Londonban közzétett állásfoglalásában.

hvg.hu Gazdaság

Ernst & Young: a hazai vezetők nem akarnak szembesülni a korrupcióval

Nehéz pontosan megítélni, vajon növekszik-e a korrupció itthon és világszerte. De az biztos, hogy a jelenlegi mértéke jelentős kihívást jelent mind a vállalatok, mind a törvényhozók számára. Az Ernst & Young tizedik, a vesztegetés és korrupció gyakorlatáról szóló nemzetközi felmérése azt vizsgálta, hogyan látják a vállalati vezetők saját cégük és államuk felkészültségét ezen a téren.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Önkormányzati korrupciós dráma ókori versformában

Szokatlan a magyar irodalomban: a Százegyedik év című lírai pamflet egy fiktív település nagyot álmodásáról és piszlicsáré korrupciójáról szól. Mintha újságírói oknyomozás volna, pedig nem az. A soha meg nem épült újrákosi városháza ügye ízig-vérig költői mű. A hvg.hu a szerzővel, a vasárnap, a Magyar Dráma Napján díjjal is elismert Szálinger Balázzsal beszélgetett.