szerző:
MTI

Már negyedmillió aláírás érkezett arra a kezdeményezésre, amelynek célja maradásra bírni Olaszországban Roberto Savianót, a Gomorra című regény szerzőjét, aki két éve rendőri őrizet alatt él.

Saviano könyve, amelyből cannes-i nagydíjas és Oscar-várományos film is készült, a nápolyi szervezett alvilágról, a camorráról rántja le a leplet, ezért az egyik legnagyobb klán, a Casalesi-család bosszút esküdött ellene és megfogadta: még az idén, karácsony előtt végeznek vele. Ezért indította el a La Repubblica című olasz napilap internetes oldalán a szerzővel való szolidaritást Dario Fo Nobel-díjas olasz író, aki évtizedek óta szálka a mindenkori hatalom szemében. A mozgósításnak olyan további Nobel-díjas írók álltak az élére, mint a német Günter Grass és a török Orhan Pamuk, valamint a Nobel-békedíjjal kitüntetett Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök és Desmond Tutu dél-afrikai érsek. 

Azóta immár negyedmillióan kérték aláírásukkal a fiatal olasz írót, hogy ne meneküljön el hazájából, köztük további Nobel-békedíjasok, mint Lech Walesa volt lengyel államfő, a Szolidaritás szakszervezet alapítója, Sirin Ebadi iráni ügyvédnő vagy Elie Wiesel író, míg az irodalmi Nobel-díjasok közül az osztrák Elfriede Jelinek és a portugál José Saramago, de ott szerepel a listán az Orvosok Határok Nélkül (MSF) humanitárius szervezet is.

"Roberto Savianónak a békéhez való joga valamennyiünket érint, mint állampolgárokat. A Saviano-ügy a demokrácia próbája" - áll a felhívásban. A genovai városi tanács azzal indokolta csatlakozását, hogy "az író súlyos kórt leplezett le és az országnak szüksége van olyanokra, mint ő". A nápolyi diákok camorraellenes szövetsége egyúttal nyílt levelet írt Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnökhöz, amelyben hangsúlyozták: az olaszoknak elegük van a maffiákból és szeretnének olyan példákat követni, amelyek a jogállamiságról, illetve a bűnözés elleni harcról tanúskodnak. Pistoiában ugyancsak diákok tartottak a városháza előtt nyilvános felolvasást a Gomorrából.

Egyedül Salman Rushdie, a Khomeini iráni ajatollah által halálra ítélt indiai származású angol író javasolta Savianónak, hogy mielőbb hagyja el Olaszországot, mert szerint "sokkal nagyobb veszélyben van", mint ő volt valaha is a Sátáni versek című, iszlámellenesnek minősített regénye megjelenése után.

Monitor

Camorra és Gomorra

Nápolyban és környékén tizenkét embert gyilkoltak meg október utolsó hetében. Az áldozatok többségével a camorra, a helyi maffia valamelyik csoportja végzett. Róma a hadsereg bevetését is fontolgatta.

Monitor

Rangos könyv

Az idén is volt szenzációja, rutinos sikerszerzője és magyar felfedezettje a berlini kulturális ősz visszatérő eseményének, a nemzetközi irodalomfesztiválnak.