szerző:
MTI

Kenya népe örömmámorban úszott szerda hajnalban azt követően, hogy Barack Obama megnyerte az amerikai elnökválasztást.

Az afrikai ország nyugati részén lévő Kogelóban, Obama kenyai rokonainak szülőföldjén az emberek óriáskivetítőn követték figyelemmel a választási éjszaka eseményeit, és miután bizonyossá vált, hogy az afroamerikai szenátor győzött, a helybeliek összeölelkeztek, táncra perdültek, a kenyai kormány pedig sietett jókívánságait kifejezni az Egyesült Államok megválasztott új elnökének. Mwai Kibaki kenyai államfő percekkel a "történelmi győzelem" után honfitársait szabadnappal ajándékozta meg, hogy Kenya népe csütörtökön méltóképpen ünnepelhesse "Obama szenátor és országunk diadalát". Sarah Obama, az új elnök nagyapjának harmadik felesége Kogelóban él, és családi körben ünnepelt. Bár nem vérrokona Barack Obamának, a leendő amerikai elnök mégis nagymamájának tartja őt. 

Nairobiban a tömeg ugyancsak tánccal fejezte ki örömét és az ünneplők a reggae ritmusára skandálták a "Yes, we can" mondatot, Obama választási jelszavát. 

Egy 44 éves lelkipásztor lelkesen magyarázta, hogy az ország egyik hivatalos nyelvén, a szuahélin a baraka szó áldást jelent, vagyis Barack Obama elnökké választása áldás és remény az egész világnak. Egy üzletember, aki Mombasából érkezett a kenyai fővárosba, elégedetten állapította meg: az amerikaiak végre felismerték a feketék jelentőségét. 
 
Hírügynökségi beszámolók szerint nem csak Kenyában, hanem Afrika-szerte reggelig ünnepeltek az emberek. Desmond Tutu nyugállományú fokvárosi érsek, az apartheid ellen harc dél-afrikai jelképe, Obama győzelmét kommentálva kijelentette: a színes bőrű emberek számára a határ a csillagos ég.