szerző:
MTI

Meggyilkolták Moszkvában Gilani Sepijev volt grozniji polgármester-helyettest, a 36 éves csecsen férfit háromszor fejbe lőtték.

Egyes hírek szerint Sepijev ellen egyszer már elkövettek egy merényletet, még 2006-ban Groznijban. Az Interfax orosz hírügynökség azonban jól értesült forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy akkoriban nem ellene követtek el merényletet, hanem fegyveres incidens zajlott le Groznijban Sepijev részvételével: egy veszekedés során a nyílt utcán lelőtt két fivért, és súlyosan megsebesített egy véletlenül arra járó asszonyt, s maga is megsérült. Egy idő múltán Moszkvába került gyógykezelésre, s később végleg a fővárosba költözött.

A fegyveres testületekkel foglalkozó csecsenföldi minisztériumban úgy nyilatkoztak, hogy Sepijev meggyilkolása összefüggésben állhat korábbi tevékenységével, polgármester-helyettesként ugyanis többek között a fegyveres testületek tevékenységének koordinálása is a feladatai közé tartozott. A nyilatkozó szerint a 2006-os lövöldözésre Groznijban már nem is emlékeznek, s Sepijev akkori főnökét, Movszar Temirbajevet Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök 2007-ben leváltotta. 

A Sepijev-ügy már nem az első nagy feltűnést keltő, csecsenek ellen elkövetett gyilkosság az utóbbi időben Moszkvában. Szeptember 24-én az orosz kormány épületétől karnyújtásnyira fényes nappal lelőtték Ruszlan Jamadajavet, a duma volt képviselőjét. Az ismeretlen tettes tüzet nyitott Jamadajev kocsijára, amelyben Szergej Kizjun, Csecsenföld volt katonai parancsnoka is ült. A Jamadajev-fivérek szembekerültek Ramzan Kadirov csecsenföldi elnökkel.

Korábban, 2006 novemberében egy különleges hadművelet keretében a szervezett bűnözés ellen küzdő moszkvai hatóság fegyveresei és csecsen rendőrök lelőtték Movladi Bajszarovot, egy különleges egység korábbi vezetőjét, aki ellen egy hónappal korábban emberrablás és több tucat gyilkosság vádjával körözést adtak ki Csecsenföldön. Bajszarovot Jamadajevhez hasonlóan szintén Kadirov elnök ellenfelei között tartották számon.

Néhány hete a csecsenföldi belügyminisztérium magas rangú képviselői tüzet nyitottak Moszkvában egy autóbuszra, miután annak vezetője nem engedte előre Mercedesüket. Moszkvában egyébként az éjszaka egy további, a Sepijev-ügyhöz  hasonló gyilkosság is történt: lelőttek egy korábban kőolajjal foglalkozó grúz vállalkozót.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Moszkvába készül a csecsen erős ember

A csecsen erős ember fokozatosan kiterjeszti alakulatainak hadműveleti zónáját egész Oroszországra - kommentálta Vedomosztyi című orosz lap hétfői számában azt a tényt, hogy csecsen rendőrök a moszkvai Lenin sugárúton agyonlőtték egy feloszlatott csecsen biztonsági osztag Ramzan Kadirovval szembekerült parancsnokát, Movladi Bajszarovot.

MTI Világ

Grúzia kész a kapcsolatfelvételre Oroszországgal

A grúz kormány lehetségesnek tartja, hogy helyreálljanak a kaukázusi konfliktus miatt megszakadt grúz-orosz diplomáciai kapcsolatok - mondta hétfőn az új grúz külügyminiszter egy orosz lapnak.

MTI Világ

Lelőtték a csecsen szeparatisták arab vezetőjét

Dagesztánban megölték a csecsen szeparatisták egy arab gerillavezérét, akit az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-kaukázusi megbízottjának tartottak - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) dagesztáni főnökhelyettese.

MTI Világ

Feleskették Kadirov csecsen elnököt

Ünnepélyesen beiktatták hivatalába Ramzan Kadirov Kreml-barát csecsen elnököt. Csecsenföld vitatott erős embere oroszul tette le az elnökiesküt, az Oroszországi Föderáció és a csecsen tagköztársaság alkomtányára, valamint a Koránra esküdve a gudermeszi rezidenciáján, nagy pompával lezajlott ceremónián, amelyen mintegy kétezer vendég vett részt.