szerző:

Meggyilkolták Moszkvában Gilani Sepijev volt grozniji polgármester-helyettest, a 36 éves csecsen férfit háromszor fejbe lőtték.

Egyes hírek szerint Sepijev ellen egyszer már elkövettek egy merényletet, még 2006-ban Groznijban. Az Interfax orosz hírügynökség azonban jól értesült forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy akkoriban nem ellene követtek el merényletet, hanem fegyveres incidens zajlott le Groznijban Sepijev részvételével: egy veszekedés során a nyílt utcán lelőtt két fivért, és súlyosan megsebesített egy véletlenül arra járó asszonyt, s maga is megsérült. Egy idő múltán Moszkvába került gyógykezelésre, s később végleg a fővárosba költözött.

A fegyveres testületekkel foglalkozó csecsenföldi minisztériumban úgy nyilatkoztak, hogy Sepijev meggyilkolása összefüggésben állhat korábbi tevékenységével, polgármester-helyettesként ugyanis többek között a fegyveres testületek tevékenységének koordinálása is a feladatai közé tartozott. A nyilatkozó szerint a 2006-os lövöldözésre Groznijban már nem is emlékeznek, s Sepijev akkori főnökét, Movszar Temirbajevet Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök 2007-ben leváltotta. 

A Sepijev-ügy már nem az első nagy feltűnést keltő, csecsenek ellen elkövetett gyilkosság az utóbbi időben Moszkvában. Szeptember 24-én az orosz kormány épületétől karnyújtásnyira fényes nappal lelőtték Ruszlan Jamadajavet, a duma volt képviselőjét. Az ismeretlen tettes tüzet nyitott Jamadajev kocsijára, amelyben Szergej Kizjun, Csecsenföld volt katonai parancsnoka is ült. A Jamadajev-fivérek szembekerültek Ramzan Kadirov csecsenföldi elnökkel.

Korábban, 2006 novemberében egy különleges hadművelet keretében a szervezett bűnözés ellen küzdő moszkvai hatóság fegyveresei és csecsen rendőrök lelőtték Movladi Bajszarovot, egy különleges egység korábbi vezetőjét, aki ellen egy hónappal korábban emberrablás és több tucat gyilkosság vádjával körözést adtak ki Csecsenföldön. Bajszarovot Jamadajevhez hasonlóan szintén Kadirov elnök ellenfelei között tartották számon.

Néhány hete a csecsenföldi belügyminisztérium magas rangú képviselői tüzet nyitottak Moszkvában egy autóbuszra, miután annak vezetője nem engedte előre Mercedesüket. Moszkvában egyébként az éjszaka egy további, a Sepijev-ügyhöz  hasonló gyilkosság is történt: lelőttek egy korábban kőolajjal foglalkozó grúz vállalkozót.