szerző:
MTI

Letartóztatták a Remény című híres Obama-plakát készítőjét Bostonban, mert egy ottani kiállításának megnyitója előtt állítólag graffitikkel csúfított el két felületet a városban - számolt be a CBS televízió vasárnap.


© MTI
A 38 éves Shepard Faireyt - a mára legendássá vált, egyebek mellett posztereken, hűtőmágneseken és kitűzőkön is szereplő vörös-fehér-kék Obama-ábrázolás alkotóját - péntek éjszaka vette őrizetbe az északkeleti város rendőrsége.

A művész első saját kiállításának megnyitójára érkezett Bostonba. Kereslet és kínálat című tárlata a Kortárs Művészetek Intézetében nyílik meg. A vád szerint Faireyt az alapján találták meg, hogy a falfirkák stílusa azonos volt azzal, amelyet egy korábbi graffitikampányában alkalmazott. Az egyik graffitit a Charles-folyón átívelő híres Boston University híd vasútvonalának pillérére pingálta rá.

A Los Angeles-i művész ellen hétfőn emelnek vádat, őrizetbe vétele után egyébként szabadon engedték. Fairey korábban már többször összeütközésbe került a rendőrséggel, amiért engedély nélkül dekorálta ki falfirkákkal mások ingatlanait.

A graffitiművész szerzői jogi vitába keveredett a napokban az AP hírügynökséggel híres Obama-plakátja miatt, amelyen a távolba révedő elnök arca és a Remény felirat látható. Az AP hírügynökség pert akar indítani, amiért Fairey nem fizetett jogdíjat, pedig az AP egyik fotóját használta fel ikonná vált Obama-ábrázolásához. Fairey nem tagadja, hogy az AP-fotó ihlette munkáját, de azt állítja, hogy nem sértette meg a szerzői jogot, munkája az úgynevezett "tisztességes felhasználás" kategóriájába esik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!