ENSZ-nyilatkozattervezet: rasszista lenne Izrael?

2009. március 19., csütörtök, 08:24 • Utolsó frissítés: 2009. március 19., csütörtök, 08:26
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Izrael elégedetlen az ENSZ jövő hónapra tervezett rasszizmus elleni konferenciájának új nyilatkozattervezetével is, mert a zsidó állam úgy érzi, hogy ő az egyetlen, akit pellengérre állítanak - mondta Genfben Izrael állam nagykövete.

"A legelső bekezdésben a dokumentum megerősíti a 2001-es zárónyilatkozatot, amely kipécézi Izraelt és faji jellegűként jellemzi a (palesztin-izraeli) konfliktust" - jelentette ki szerdán Aharon Lesno-Jaar, aki szerint Izrael számára ez teljességgel elfogadhatatlan.

Kedden új zárónyilatkozatot köröztettek az ENSZ genfi székhelyén, amelyben nem szerepelnek konkrét utalások Izraelre, de a dokumentum támogatásáról biztosítja a 2001. évi konferencia zárónyilatkozatát.

Április 20-tól 25-ig tartanák Genfben az utókonferenciát, de több ország - az Egyesült Államok, Izrael, Kanada és Olaszország - már lemondta részvételét ezen a "Durban II konferenciaként" is emlegetett értekezleten, s az egész EU is kilátásba helyezte a rendezvény bojkottját. A távolmaradásukkal tüntető államok nem tudják elfogadni, hogy rasszistaként bélyegezzék meg és pellengérre állítsák Izraelt a tervezett értekezleten.
 
Az arab államok egyenlőségjelet tettek a cionizmus és a rasszizmus közé a dél-afrikai Durbanben rendezett 2001-es hasonló értekezleten, mire az izraeli és az amerikai küldöttség tiltakozásul kivonult a konferenciáról. Egy március eleji nyilatkozata szerint a Zsidó Világkongresszus (WJC) attól tart, hogy az áprilisi utókonferencia, a "Durban II." sem szolgál egyebet bizonyos országok számára, mint Izrael pellengérre állítását.


ENSZ-nyilatkozattervezet: rasszista lenne Izrael?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
Észak-Korea: ilyen egy diktatúra maratonja - Nagyítás-fotógaléria

Észak-Korea: ilyen egy diktatúra maratonja - Nagyítás-fotógaléria

Világszerte 27 országából vettek részt sportolók és hobbifutók az észak-koreai maratonon, ami a kirakatfőváros széles utcáin keresztül a Kim Ir Szen...

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X