Emlékezetes áprilisi tréfák gyűjteménye

2009. április 01., szerda, 07:23
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Az április elsejei tréfálkozás eredetéről csupán homályos információk állnak rendelkezésre. Nincs olyan hiteles utalás, amely egyértelműen rávilágítana, mikor kezdték el az emberek egymást ugratni a tavaszi hónap első napján. A hvg.hu összeállításában a Museum of Hoaxes alapján néhány emlékezetes áprilisi tréfáról írunk.

A legismertebb eredetverzió szerint az április elsejei tréfálkozások a naptárreformokhoz kapcsolhatóak. A régi francia naptár szerint az esztendő április 1-jén kezdődött. Ezen a napon az ismerősök ajándékokkal lepték meg egymást. IX. Károly király 1564-ben elrendelte, hogy az esztendőnek azontúl január 1-jén kell kezdődnie. Az ajándékozások időpontja is áttolódott január elsejére, de a régi évkezdet még sokáig kísértett az emberek emlékezetében. Idővel az április elsejei ajándékozgatás elsorvadt, ajándékok helyett inkább tréfákat küldtek, és végre kialakult az a szokás, hogy a hamis évkezdetet hamiskodással ünnepelték meg. Ez az elmélet azonban nem tisztázza, hogy az ünnep miként terjedt el olyan protestáns országokban, mint Németország, Skócia vagy Anglia. Ezek az államok ugyanis csak a 18. század végén változtatták meg naptáraikat, ám ekkor az áprilisi tréfa már egész Európában ismert volt.

Az egymás megtréfálásának, ugratásának szentelt népi ünnepekről korábbról is van tudomásunk. Egyes feltevések szerint az április elsejei tréfák gyökerei a háború istene, Mars tiszteletére rendezett római "bolondok ünnepére" vezethetők vissza, mások szerint eredetét Indiában kell keresni.

A régi rómaiaknál a tél ünnepe, a december végén rendezett Szaturnália alatt az emberek táncoltak, mulattak és igyekeztek egymást megviccelni. Gyakran megajándékozták egymást, a rabszolgáknak pedig megengedték, hogy úgy tegyenek, mintha ők parancsolnának a gazdáiknak. Az időszámítás utáni 4. századra a Szaturnália egybeolvadt az új esztendő ünneplésével, a hagyományai pedig ötvöződtek a karácsonyi szokásokkal.

Indiában a Holi nevet viselő esemény ad helyt a kötetlen tréfálkozásnak. A színek fesztiváljának is nevezett ünnepen az utcákon hömpölygő tömeg tagjai színes porokat szórnak egymásra. A Holit a hindu Phalguna hónapban esedékes holdtöltekor ülik meg (ez általában február végére, március elejére esik). Európa északi részén a humor kelta istenét, Ludot ünnepelték, számos helyi – főként druida – szokás betartásával.

A középkorban a Szaturnália utódjaként kialakult Festus Fatuorumot (Bolondok lakomáját) ünnepelték. Ezen a napon – főként Franciaországban – az emberek megválasztották az ünnep pápáját, és templomi rituálék paródiáját adták elő. Az egyház természetesen mindent megtett, hogy betiltsa a Bolondok lakomáját, ennek ellenére a szokás a 16. századig fennmaradt. Miután sikerült elnyomni ezt az ünnepet, a tréfamesterek a francia nyelvterületen elterjedt Mardi Gras karneválra tartalékolták ugratásaikat.

Krisztus Pilátus előtt - bibliai gyökerei
is lehetnek április bolondjának
© AP
Számos kutatás irányult arra, hogy a bolondok napjának bibliai eredetet keressen. Két változat is létezik. Az egyik Noé története, aki állítólag egyszer idő előtt küldte el a szárazföld felkutatására kiszemelt galambot, és így annak vissza kellett térnie a bárkára. A másik verzió Jézust említi, akit Pilátustól Heródes színe elé vittek, majd ismét vissza. Az angol nyelvben a régies „Pilátustól Heródeshez küldeni valakit” kifejezést akkor használják, ha valakit sikeresen felültetnek, bolondot csinálnak belőle.

A brit folklór a bolondok legendás városához, Gothamhez köti április elsejét. Eszerint a XIII. században azok az utak, amelyeken a király végighajtott, köztulajdonná váltak. Gotham lakói szerették volna elkerülni, hogy az uralkodó betegye a lábát szeretett városukba, ezért egy kitalált történettel próbálták távol tartani. Amikor ennek A híre eljutott a palotába, a király elküldött egy futárt Gothambe, hogy magyarázatot követeljen a lakóktól. A futár döbbenten tapasztalta, hogy a várost kizárólag bolondok lakják, akik fedetlen kalitkákkal próbálnak madarat fogni, és egyéb értelmetlen dolgokkal múlatják az időt. Természetesen nem tudta, hogy a lakók előre kitervelt cselszövésének esett áldozatul, és megvitte a hírt az uralkodónak. A király elhitte a történetet, s úgy döntött, Gotham lakóit nem sújtja büntetéssel a bolondságuk miatt. A legenda szerint április elseje ennek az ugratásnak állít emléket.

Az antropológusok és kultúrtörténészek a szeszélyes tavaszi időjárásnak tulajdonítják az ünnep kialakulását, amikor az emberek a természet meglepetéseit utánozva viccelték meg egymást. Franciaországban a folyókban és patakokban a tavaszi ívást követően megszaporodó halak ihlették április bolondjának a nevét. A legenda szerint a fiatal halakat könnyen csapdába lehetett csalni egy egyszerű horog és csali segítségével, ezért a franciák a mai napig Poisson d’Avril (áprilisi hal) névvel illetik azt, akit sikeresen felültetnek egy tréfával. Gyakran csokoládéból készült halakkal is megajándékozzák egymást április elsején.

Svájci spagettitermés

 
A BBC tekintélyes Panorama című hírműsorában 1957-ben bejelentették, hogy a gyenge tél és a rettegett spagettizsizsik kiirtásának köszönhetően a helyi parasztok legnagyobb örömére nagyon jó volt a svájci spagettitermés. A hírt televíziós bejátszás kísérte, ahol a svájci parasztok a fákról húzzák le a hatalmas spagettiszálakat. A híradást követően nézők tömege érdeklődött arról, hogyan kell spagettifát ültetni. A kérdésekre a BBC diplomatikusan csak annyit válaszolt, hogy „tegyünk egy szál spagettit paradicsomszószba, és reméljük a legjobbakat”.   

Nejlonharisnyás tévé

1962-ben még csak egy televíziós csatorna volt Svédországban, és az is fekete-fehérben sugározta műsorait. A csatorna technikai szakértője, Kjell Stensson megjelent a hírekben, és bejelentette, hogy hála egy nemrég kifejlesztett technológiának, mostantól minden néző a fekete-fehér tv-készülékén is színesben nézheti a csatornát. Mindössze egy nejlonharisnyát kell a készülékre húzni – magyarázta Stensson. A híradás után több százezer ember próbálta ki „az új technológiát”. A történethez tartozik, hogy Svédországban 1970. április elsejével kezdtek színesben sugározni tévéműsort.

A balkezes Whopper

Az USA Today című amerikai lapban a Burger King 1998-ban egy teljes oldalon hirdette legújabb termékét, a Left Handed Whoppert, a 32 millió amerikai balkezesnek szánt hamburgert. A hirdetés szerint az új Whopper ugyanazt tartalmazta, mint a hagyományos (paradicsomot, salátát, stb-t), de alkotóelemeit a balkezes fogyasztók miatt 180 fokkal elfordították.  Másnap a Burger King elárulta, hogy a hirdetés csupán tréfa volt, ennek ellenére több ezer fogyasztó kereste fel éttermeiket, az új szendvicset kérve. Persze a többség maradt a már megszokott „jobbkezes” változat mellett.

Baseball, harang, sziget »

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

KAPCSOLÓDÓ HIVATKOZÁSOK:


Emlékezetes áprilisi tréfák gyűjteménye
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X