szerző:
MTI

A szélsőjobb mozgalmak térnyerésére figyelmeztette az Egyesült Államokban a rendőrséget a belbiztonsági minisztérium - írta a keddi The Washington Times.

A 9 oldalas jelentés szerint a szélsőjobboldali tevékenységek előretörésének több indoka van; a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok sorait erősíti a gazdasági válság, az első fekete amerikai elnök megválasztása, valamint az elégedetlen háborús veteránok hazatérése. A szóban forgó szélsőjobbos mozgalmak között nemcsak fajgyűlölő csoportok vannak, hanem olyanok is, amelyek elutasítják a szövetségi kormány fennhatóságát és a helyi hatalmat részesítik előnyben.

Az eredetileg a terrorellenes intézkedések összefogására létrehozott belbiztonsági tárca néhány napja küldte meg az Egyesült Államok minden rendőrségi és seriff hivatalának a figyelmeztetést: a jelenlegi gazdasági és politikai légkör a szélsőjobb feltámadásának, az ilyen csoportok radikalizálódásának és megerősödésének kedvez.

A minisztériumnak nincs információja arról, hogy bármely jobboldali szélsőséges mozgalom soraiban erőszakos akciókra készülnének, de a dokumentum az elkövetkező néhány hónapban szoros együttműködést irányoz elő a szövetségi, állami és helyi biztonsági hatóságok között az információgyűjtésben.

A jelentésben az is szerepel, hogy a szélsőjobboldali csoportok az utóbbi néhány hónapban a fegyverek és lőszerek korábban nem tapasztalt felhalmozásába kezdtek. Ennek ahhoz lehet köze, hogy az Obama-kormány valószínűleg szigorítani fog a fegyverjogon.

Az újság szerint a jelentés a belbiztonsági minisztérium megváltozott szerepkörét jelezheti. A tárcát 2003-ban hozta létre George Bush elnök elsősorban az amerikai muszlimok esetleges radikalizálódásának meggátolására, az amerikai belföldi iszlámista terrorizmus elhárítására. Az Obama-kormány belbiztonsági minisztere, Janet Napolitano már nem használja a terrorizmus szót, helyette az "ember okozta katasztrófák" kifejezést vezette be.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!