szerző:
MTI

Egy francia fregatt elfogott szerdán tizenegy kalózt az Indiai-óceánon, Kenya partjainak térségében - jelentette be a francia védelmi minisztérium.

A minisztérium közleménye szerint egy a francia fregattról felszálló helikopter észlelte kedden este a kalózhajót, amint éppen támadást intézett  a csaknem 22 ezer tonnás, Safmarine Asia nevű, libériai zászló alatt közlekedő teherhajó ellen.(A helikopter segített a személyzetnek a támadás elhárításában.)

A francia haditengerészet hajója nyomon követte a vízi járművet a szerdára virradó éjszakán, majd napkeltekor lecsapott rá Mombasa kenyai kikötővárostól 900 kilométerre keletre. Az elfogott tengeri rablókat jelenleg a Nivose fedélzetén tartják őrizetben.

A tíz méter hosszú kalózhajó két rohamcsónakot vitt a fedélzetén, ezt a teherhajók elleni támadások eszközeiként használták a tengeri rablók. 17 hordó volt a kalózhajón, mindegyikben 200 liter üzemanyaggal.  

A Nivose fregatt az európai uniós Atalanta művelet keretében végez kalózellenes tevékenységet a kelet-afrikai térségben. Jelenleg nyolc (francia, német, olasz és spanyol) hadihajó vesz részt a műveletben. Kísérik a kereskedelmi hajókat az Ádeni-öbölben, és biztosítják a hajózási útvonalakat. Az tette szükségessé a művelet megkezdését, hogy nagymértékben megnőtt az utóbbi időkben Szomália keleti partjainak térségében a kereskedelmi hajók elleni kalóztámadások száma.


MTI Világ

Franciák lőhették le a kalózok egyik túszát

Nem lehet kizárni, hogy francia kommandósok lőtték le a Tanit nevű jacht fogságban lévő tulajdonosát a kalózokkal vívott tűzharcban a szabadító akció során – jelentette ki szombaton Hervé Morin francia védelmi miniszter.

MTI Világ

Szökni próbált a Maersk Alabama kapitánya, de a kalózok elfogták

Megpróbált elszökni fogva tartóitól a Maersk Alabama teherhajó amerikai kapitánya, akit szomáli kalózok tartottak fogva egy mentőcsónakban az Indiai-óceánon: a vízbe ugrott, és úszni kezdett a közelben álló amerikai hadihajó felé, de a kalózok rövid időn belül újra elfogták - közölték amerikai tv-állomások pénteken.

MTI Világ

Nincs megegyezés a kalózokkal

Továbbra sincs megegyezés a szomáliai kalózokkal az elrabolt amerikai kapitány ügyében, és az emberrablók egy általuk ellenőrzött hajóra akarják szállítani foglyukat.

MTI Világ

Bosszúval fenyegetőznek a szomáliai kalózok

Richard Phillips amerikai hajóskapitánynak a szomáliai kalózok fogságából történő vasárnapi kiszabadítása után elharapózhat az erőszak Szomália partjai előtt - figyelmeztetett egy amerikai altengernagy.

MTI Világ

Megtámadtak egy amerikai hajót a kalózok

Kalózok gránátvetőkkel és automata fegyverekkel megtámadtak egy amerikai zászló alatt közlekedő teherhajót Szomália partjai előtt, de nem tudták elfoglalni a járművet - közölte a hajó tulajdonosa.