szerző:
MTI

Egy vasárnapi cigányellenes merénylet után intézkedéscsomagot készít elő a cseh kormány a jobboldali szélsőségesek ellen. A csomagot várhatóan két hét múlva, a még hivatalban lévő kabinet utolsó ülésén fogadják el - közölte Mirek Topolánek ügyvezető cseh miniszterelnök.

"Elfogadhatatlan az erőszak növekedése a társadalomban, harcolni fogunk a jobboldali szélsőségek ellen. Nem csak megtorló intézkedésekkel, de megelőzéssel is, amely eltávolítaná a jelenség gyökereit. A új stratégiát várhatóan két hét múlva fogadja el a kormány" - jelentette ki Topolánek.
    
Az ügyvezető cseh kormány annak kapcsán foglalkozott a szélsőségekkel, hogy vasárnapra virradóra az észak-morvaországi Vítkovban ismeretlen tettes Molotov-koktélt dobott egy romák lakta házba, amely leégett, s hárman súlyos égési sebeket szenvedtek. Egy kétéves kislány állapota továbbra is kritikus. A tragédia nagy felháborodást váltott ki Csehországban, s Václav Klaus államfő is élesen elítélte.  
    
Topolánek bízik abban, hogy a rendőrség gyorsan felderíti az esetet, s kideríti, hogy a támadásnak van-e rasszista indítéka, vagy nincs. "A cseh társadalomban aránylag nagy a látens rasszizmus, amelyről nem sok szó esik" - húzta alá az ügyvezető kormányfő. Megjegyezte: az erőszakos szélsőséges cselekményeknek jóval szűkebb a társadalmi bázisuk.
    
A tisztségéből rövidesen távozó kormányfő nem hozott nyilvánosságra részleteket az új stratégiáról. Kifejtette: számos konkrét intézkedést fog tartalmazni. Szerinte például felül kell vizsgálni a különféle tüntetések, menetek engedélyezésének eddigi szabályait.  
    
A cseh kormány hétfői ülésén megvitatta a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) éves jelentését a csehországi szélsőségekről. Topolánek szerint a legnagyobb problémát nem a jobboldali és a baloldali radikálisok tüntetéseivel kapcsolatos garázdaság jelenti.  "A probléma mélyebb, mivel ezek az akciók félelmet és veszélyérzetet váltanak ki a társadalomban" - fogalmazott a politikus.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!