szerző:
MTI

Az Európai Parlament elnöke, Hans-Gert Pöttering annak a reménynek adott hangot, hogy a szélsőjobboldal nem képes majd önálló frakciót alakítani a testületben.


Hans-Gert Pöttering hétfői - Angela Merkel kancellárral közösen tartott - berlini sajtóértekezletén sajnálkozásának adott hangot a szélsőjobb előretörése miatt, ugyanakkor úgy vélte, hogy képviselőiknek nem sikerül önálló frakciót létrehozni. "A magam részéről meglehetősen kételkedem ebben" - fogalmazott az elnök, aki annak jelentőségét emelte ki, hogy az Európai Parlamentben változatlanul meghatározó többségben vannak az Európa-barát erők. Az euroszkeptikus képviselőket ugyanakkor arra szólította fel, hogy ne akadályozzák a parlament munkáját.
    
A német konzervatív politikus - aki a kereszténydemokrata unió (CDU) választási listáját vezette - elégedetten nyugtázta, hogy a néppárti frakció továbbra is a legerősebb parlamenti csoport, sőt növelte fölényét a szocialista pártok csoportjával szemben. 
    
Pöttering - Merkel kancellárral együtt - megerősítette, hogy a jobboldali pártokat tömörítő néppárti frakció José Manuel Barrosót jelöli ismét az Európai Bizottság elnöki tisztségére.
    
A Financial Times Deutschland című napilap választási szakértője egy sajtóbeszélgetés keretében rendkívül rossz hírnek nevezte, hogy Európa több országában - köztük Magyarországon, Szlovákiában, Dániában és Hollandiában  előretörtek a szélsőjobboldali, illetve Európa-ellenes erők. Úgy vélekedett, hogy mindez súlyos csapás azon pártok számára, amelyek az Európai Unió tagállamaiban immár szilárd alapokkal rendelkeznek. Wolfgang Schmied szerint előretörésük mindenekelőtt a nemzeti támogatottságot tükrözi.
    
A szakértő Pötteringnél  borúlátóbban nyilatkozott a szélsőjobboldal várható európai parlamenti szerepléséről. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a következő parlamentben egy olyan képviselőkből álló, nagyobb csoport foglal majd helyet, akiktől - szavai szerint - távol áll a konstruktivitás, és a hagyományos pártok képtelenek lesznek "kordában tartani" őket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

ZDF: a szélsőjobboldal előretörése Európa szégyene

Európa és egyidejűleg a nagy néppártok szégyenének nevezte a ZDF német közszolgálati televízió vasárnap késő esti kommentárjában a szélsőjobboldali, illetve Európai Unió-ellenes pártok előretörését Európa több országában.

MTI Világ

Le Monde: populizmus és érdektelenség Kelet-Európában

A 2004-ben és azóta csatlakozott tagállamokban a gazdasági válság elfeledtette, hogy mit nyertek ezek az országok az uniós csatlakozással, s a nemzet védelmének populista gondolata erősödött meg az európai parlamenti választáson - írta hétfő délután megjelent számában a Le Monde című francia napilap.