szerző:
MTI

Elkészültek Jovanka Broz, egykori jugoszláv vezető özvegye új személyi dokumentumai, s valószínűleg már e hét végén átadják őket a 84 éves asszonynak - erősítették meg a belgrádi belügyminisztériumban a Danas című újság érdeklődésére.

Jovanka Broz 1980-tól személyazonosságot igazoló iratok nélkül, s emiatt mozgásában erősen korlátozva él Belgrádban. Helyzetében változást Ivica Dacic szocialista pártelnök, miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter május közepi látogatása hozott, amely után a politikus ígéretet tett a dokumentumok elkészítésére. Korábban a belgrádi vezetésnek csak egy tagja, Rasim Ljajic szociális ügyi miniszter érintkezett az özveggyel, s az ő közbenjárására kapta meg nemrég Jovanka Broz a szerb állampolgárságot.

A néhai Jugoszlávia teljhatalmú urának feleségét rögtön a férje halála után, 1980 májusában kirakták az elnöki rezidenciáról, s a kormány egyik vendégházában jelöltek ki számára ideiglenes lakóhelyet, ahol azóta is lakik. A kilakoltatáskor valamennyi iratát, ruhái zömét, leveleit, archívumát, összes ékszerét elkobozták, köztük olyanokat is, amelyeket nem Tito feleségeként, külföldi hivatalos látogatóktól kapott, hanem maga vásárolt, vagy ismerősök, rokonok adtak neki.

Jovanka Brozt teljesen elszigetelték a külvilágtól, telefonjait lehallgatták, minden lépését figyelték anélkül, hogy ezt bárki jogszerűen elrendelte volna. A megfigyelés kiterjedt arra a néhány barátra, ismerősre is, aki kitartott mellette.

Néhány évvel azután, hogy az elnöki palotát el kellett hagynia, s mindenétől megfosztották, egy kormánydöntés visszaadott neki néhány, üvegből és kagylóból készült ékszert, s egy rossz állapotban lévő, több mint tíz éves gépkocsit is rendelkezésére bocsátottak. Ezt azonban nem sokáig használhatta, mert néhány évvel ezelőtt szervizbe kellett vinni, s a "javítása" még mindig tart.

A jugoszláv hadsereg egykori őrnagyának nem volt se saját jogon kapott, se özvegyi nyugdíja. Rendszertelenül küldtek neki bizonyos ellátmányt, amelynek az összege állandóan változott, s amelyről azt sem tudta, hogy honnan, mely állami szervtől, hivataltól érkezett. Anyagi helyzete azután vált stabillá, hogy Rasim Ljajic három évvel ezelőtt először felkereste; nem sokkal a látogatás után a belgrádi kormány az államfő fizetésével azonos összegű apanázst állapított meg neki.