szerző:
hvg.hu

Tusnádfürdőre tartott az együttes egy fellépésre, de a határ után megállították őket a rendőrök és az utaslista hiányosságaira hivatkozva 4000 eurót büntetést szabtak volna ki. A több órás alkudozás és fenyegetőzés után az együttes a saját koncertjét is lekéste – írja az Erdély Online.

A Tankcsapda mendezsere, Bakó Csaba a hírportálnak elmondta: “Kezdetben mindent rendben találtak, ám később azt kifogásolták, hogy nincs kitöltve az utaslista a beutazó külföldi állampolgárok nevével és útlevélszámával.  Emiatt azonnal 4000 eurós büntetést szabnak ki ránk, s tudatták: ha fizetünk, mehetünk tovább, ha nem, akkor még a rendszámot is leszedik.”

Ezt követően többórás huzavona kezdődött. Bakó Csaba elmondása szerint a román rendőrök – akik közül az egyik magyarul is beszélt – semmilyen irattal nem voltak hajlandóak bizonyítani, hogy a kiszabott hatalmas büntetés jogos, és azt sem ismertették, hogy minek alapján állapítottak meg éppen ekkora tételt. Később meg is próbálták leszedni a buszról a rendszámot, amit először a Tankcsapda biztonsági őrei megakadályoztak. Másodszor azonban már nem léptek közbe, ugyanis a rendőrök erre fenyegetően léptek fel, egyikük a fegyvere irányába nyúlt, másikuk pedig állítólag azt mondta, ha nem nyugszanak, akkor még nagyobb lesz a büntetés, és különben se csodálkozzanak, mert úgymond a magyarok is ezt csinálják a románokkal.

Órákkal később aztán a rendőrök minden átmenet és indoklás nélkül azt közölték, hogy a büntetés összege 2800 euróra csökkent. Ebbe sem mentek azonban bele a huzavona áldozatai, így újabb várakozás után már “csak” 11.000 lejt (770.000 forintot) kértek a románok. Időközben megérkezett a busz debreceni tulajdonosa, aki ezt kifizette, így a busz továbbment és három órás késéssel elkezdhették a koncertet.

A Tankcsapda egyébként eddig még sosem volt semmilyen hatósági visszaélés részese Romániában. Menedzserük szerint ami ezúttal történt, az vérlázító, reggel nyolctól délután kettőig “játszadoztak” velük a hatóságok. Bakó Csaba szerint ennek ellenére nem terveznek további lépéseket, mert az együttesnek a késésen kívül nem származott kára a packázásból, “a buszt működtető debreceni cég pedig úgysem kapná vissza a kezéből kifacsart pénzét".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!