szerző:
hvg.hu

A meggyőző képek és videóflvételek ellenére hétfő délutánra kiderült: átverés volt az a hír, miszerint egy égből hulló izzó tárgy ütközött a földnek Lettországban - közölték hivatalos források.

Beszámolók szerint a jó kilenc méter átmérőjű, három méter mély füstölgő kráter vasárnap keletkezett, miután egy azonosítatlan tárgy csapódott a földbe az ország északi vidékén.

"Semmi sem pottyant le az égből, a krátert emberi kezek ásták. Ez a hivatalos magyarázat" - idézte a BNS lett hírügynökség a Rigai Egyetem helyszínre siető vezető geológusát.

"Valaki hatalmas átverést rendezett meg, kémiai anyagot szórt szét, majd meggyújtotta. Ezek után széthintette az információt egy feltételezett meteoritbecsapódásról" - vélekedett egy másik geológus a helyszín vizsgálata után.

A Lettország területén becsapódó hatalmas meteoritról szóló hírek nemzetközi érdeklődést váltottak ki. A "becsapódás" helyszíne egy földbirtokon van, a tulajdonos hasznot húzva a vélt meteoritból belépőt kezdett szedni, a kíváncsiskodók egy latért (mintegy 380 forintért) tekinthetik meg a krátert.