szerző:
MTI

Tádzsikisztánban a parlamenti választásokon a részvételi arány meghaladta az érvényességhez szükséges 50 százalékot - közölte vasárnap a központi választási bizottság.

Az ország 3,5 millió szavazásra jogosult polgára öt évre választja meg a parlament 63 fős alsóházát. Helyi idő szerint 13 óráig 1 millió 846 ezer szavazó járult az urnákhoz. Muhibullo Dadazsanov, a központi választási bizottság elnöke azt is elmondta, hogy a politikai pártoktól és a nemzetközi megfigyelőktől nem érkezett írásbeli panasz a körzeti és a központi választási bizottságokhoz.

A választásokat 530 megfigyelő ellenőrzi, többek között az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől   (EBESZ),  a Sanghaji Együttműködési Szervezettől, valamint több mint 25 országtól. Egyelőre egy küldöttség sem értékelte a sajtó számára a választásokon történteket. Nyugati megfigyelők eddig sosem minősítették szabadnak és igazságosnak a tádzsikisztáni választásokat.Tartózkodtak a nyilatkozattól a nyolc helyi politikai párt képviselői azt ígérve, hogy a nap második felében fejtik ki véleményüket.

Jelenleg az  Emomalii Rahmonov államfőt támogató Tádzsikisztáni Népi Demokratikus Párt (PDPT) 51 mandátummal rendelkezik az alsóházban, s várhatóan a mostani választáson is ez a párt nyeri el a képviselői székek nagy többségét. Elemzők az egyetlen hivatalosan bejegyzett, vallási alapon szerveződő tömörülésnek, az Iszlám Újjászületés Pártjának a megerősödését is előre vetítik. A pártnak jelenleg mindössze két képviselője van a parlamentben. Muhiddin Kabiri pártelnök azonban azt mondja, hogy a tádzsikok manapság az iszlám felé fordulnak egy másfajta, igazságosabb és jobb élet reményében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!