szerző:
MTI

A horvát igazságügyi hatóságok listát állítottak össze szerb kollégáik számára azokról a személyekről, akiket háborús bűncselekmények elkövetésével vádolnak.

Bruno Vekaric, a háborús bűntettekért felelős különleges államügyész-helyettes elmondta, hogy a listán mintegy 900 név szerepel. Ellenük már vádat emeltek Horvátországban, vagy távollétükben el is ítélték őket. A lista Vekaric szerint államtitok, így a neveket nem hozhatták nyilvánosságra.

A lajstrom alapja egy olyan kétoldalú megállapodás, amely lehetővé teszi a szerb és horvát igazságügyi hatóságok együttműködését. Ehhez az is hozzátartozik, hogy azok ellen, akiket az egyik országban perbe fogtak, akár a másik fél is lefolytathatja a bírósági eljárást.

Az 1995-ben véget ért háború után sok szerb menekült el Horvátországból, hogy a felelősségre vonást elkerülje. Többen közülük azóta sem tértek haza. A horvát államügyészség adatai szerint 2008-ig  3 819 horvátországi szerb ellen indítottak büntetőeljárást, közülük 1 800 ellen már vádat is emeltek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Világ

Letartóztattak Szerbiában egy feltételezett háborús bűnöst

A szerb rendőrség letartóztatott vasárnap egy boszniai szerb férfit, akit azzal gyanúsít, hogy bűncselekményeket követett el boszniai muzulmánok ellen az 1992-95 közötti háborúban - jelentette be a háborús bűnök ügyében eljáró belgrádi ügyészség.