szerző:
MTI

A horvát igazságügyi hatóságok listát állítottak össze szerb kollégáik számára azokról a személyekről, akiket háborús bűncselekmények elkövetésével vádolnak.

Bruno Vekaric, a háborús bűntettekért felelős különleges államügyész-helyettes elmondta, hogy a listán mintegy 900 név szerepel. Ellenük már vádat emeltek Horvátországban, vagy távollétükben el is ítélték őket. A lista Vekaric szerint államtitok, így a neveket nem hozhatták nyilvánosságra.

A lajstrom alapja egy olyan kétoldalú megállapodás, amely lehetővé teszi a szerb és horvát igazságügyi hatóságok együttműködését. Ehhez az is hozzátartozik, hogy azok ellen, akiket az egyik országban perbe fogtak, akár a másik fél is lefolytathatja a bírósági eljárást.

Az 1995-ben véget ért háború után sok szerb menekült el Horvátországból, hogy a felelősségre vonást elkerülje. Többen közülük azóta sem tértek haza. A horvát államügyészség adatai szerint 2008-ig  3 819 horvátországi szerb ellen indítottak büntetőeljárást, közülük 1 800 ellen már vádat is emeltek.

hvg.hu Világ

Letartóztattak Szerbiában egy feltételezett háborús bűnöst

A szerb rendőrség letartóztatott vasárnap egy boszniai szerb férfit, akit azzal gyanúsít, hogy bűncselekményeket követett el boszniai muzulmánok ellen az 1992-95 közötti háborúban - jelentette be a háborús bűnök ügyében eljáró belgrádi ügyészség.