Lezuhant egy repülőgép Tripoliban, száznál több halott

2010. május 12., szerda, 09:30 • Utolsó frissítés: 2010. május 12., szerda, 13:35
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

Legalább 103 ember - 92 utas és 11 főnyi személyzet - életét vesztette szerdán a líbiai Tripoli repülőterén, miután lezuhant egy líbiai légitársaság Dél-Afrikából érkező repülőgépe. Nincs magyar áldozat, a balesetet egyedül egy holland kisfiú élte túl.

Mentőalakulatok kutatnak a roncsok között

Fotó:

Az Afriqiyah Airways johannesburgi járatán - amely a menetrend alapján helyi idő szerint röviddel hat óra után érkezett volna meg Tripoliba és Londonba indult volna tovább - külföldiek is utaztak, a BBC jelentése szerint többek között brit és dél-afrikai áldozatai is vannak az Airbus 330-as balesetének.

A gépen több tucat holland állampolgár is utazott - mondta Jan Peter Balkenende holland kormányfő, aki nem tudott pontos adatot közölni a holland utasok számáról. Más források szerint legalább 61 holland állampolgár utazhatott a gépen. A 11 fős személyzet tagjai az egyik reptéri alkalmazott szerint mindannyian líbiaiak voltak. 

A baleset pontosan reggel hat órakor történt, a gép leszállás közben felrobbant, és darabjaira esett szét - mondta a reptér biztonsági szolgálatának név nélkül nyilatkozó munkatársa. A líbiai légitársaság johannesburgi irodája szerint a gép "a leszállópályától egy méterre" zuhant le. Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a katasztrófát, a BBC helyi tudósítójának beszámolója szerint az utóbb napokban napos és tiszta volt az idő a líbiai fővárosban. 

A katasztrófa okainak kivizsgálására vizsgálat indul - jelentette be Mohamed Zidán líbiai közlekedési miniszter, aki kizárta a terrorista támadás lehetőségét. A repülőgépet gyártó Airbus közleményben jelentette be, hogy teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal.

Az Afriqiyah Airways egyik gépe Amszterdamban 2008-ban

Fotó:

Az áldozatok és a gép utasainak számáról korábban ellentmondó hírek láttak napvilágot, a légitársaság honlapján azt közölte, hogy 93 utas és 11 főnyi személyzet tartózkodott a fedélzeten. Egy kisgyerek csodával határos módon túlélte a balesetet.

Az alábbi felvételén a járat roncsai között megtalált adatrögzítő berendezések láthatóak, illetve az is, ahogy a mentőalakulatok és a rendőrség munkatársai maszkban és védőkesztyűben átkutatják a szerencsétlenül járt gép nagy területen szétszóródott maradványait.


Lezuhant egy repülőgép Tripoliban, száznál több halott
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
Észak-Korea: ilyen egy diktatúra maratonja - Nagyítás-fotógaléria

Észak-Korea: ilyen egy diktatúra maratonja - Nagyítás-fotógaléria

Világszerte 27 országából vettek részt sportolók és hobbifutók az észak-koreai maratonon, ami a kirakatfőváros széles utcáin keresztül a Kim Ir Szen...

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X