szerző:
MTI/hvg.hu

Legalább 103 ember - 92 utas és 11 főnyi személyzet - életét vesztette szerdán a líbiai Tripoli repülőterén, miután lezuhant egy líbiai légitársaság Dél-Afrikából érkező repülőgépe. Nincs magyar áldozat, a balesetet egyedül egy holland kisfiú élte túl.

Mentőalakulatok kutatnak a roncsok között
©

Az Afriqiyah Airways johannesburgi járatán - amely a menetrend alapján helyi idő szerint röviddel hat óra után érkezett volna meg Tripoliba és Londonba indult volna tovább - külföldiek is utaztak, a BBC jelentése szerint többek között brit és dél-afrikai áldozatai is vannak az Airbus 330-as balesetének.

A gépen több tucat holland állampolgár is utazott - mondta Jan Peter Balkenende holland kormányfő, aki nem tudott pontos adatot közölni a holland utasok számáról. Más források szerint legalább 61 holland állampolgár utazhatott a gépen. A 11 fős személyzet tagjai az egyik reptéri alkalmazott szerint mindannyian líbiaiak voltak. 

A baleset pontosan reggel hat órakor történt, a gép leszállás közben felrobbant, és darabjaira esett szét - mondta a reptér biztonsági szolgálatának név nélkül nyilatkozó munkatársa. A líbiai légitársaság johannesburgi irodája szerint a gép "a leszállópályától egy méterre" zuhant le. Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a katasztrófát, a BBC helyi tudósítójának beszámolója szerint az utóbb napokban napos és tiszta volt az idő a líbiai fővárosban. 

A katasztrófa okainak kivizsgálására vizsgálat indul - jelentette be Mohamed Zidán líbiai közlekedési miniszter, aki kizárta a terrorista támadás lehetőségét. A repülőgépet gyártó Airbus közleményben jelentette be, hogy teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal.

Az Afriqiyah Airways egyik gépe Amszterdamban 2008-ban
©

Az áldozatok és a gép utasainak számáról korábban ellentmondó hírek láttak napvilágot, a légitársaság honlapján azt közölte, hogy 93 utas és 11 főnyi személyzet tartózkodott a fedélzeten. Egy kisgyerek csodával határos módon túlélte a balesetet.

Az alábbi felvételén a járat roncsai között megtalált adatrögzítő berendezések láthatóak, illetve az is, ahogy a mentőalakulatok és a rendőrség munkatársai maszkban és védőkesztyűben átkutatják a szerencsétlenül járt gép nagy területen szétszóródott maradványait.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Az eddig ismertnél eggyel több utas ült a lengyel elnök gépén

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szerdai bejelentése szerint 97-en vesztették életüket a Lech Kaczynski elnököt szállító különgép szerencsétlenségében. A hatóságok korábban úgy tudták, hogy 96-an voltak az oroszországi Szmolenszkben szombaton lezuhant gépen.

MTI Világ

Lengyel elnöki gép: nem volt tűz vagy robbanás, működtek a berendezések

Nem volt robbanás és tűz a szombaton lezuhant lengyel elnöki repülőgépen, és a Tu-154-es hajtóművei, valamint fedélzeti berendezései rendben működtek egészen a földhöz csapódásig - közölte kedden Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására létrejött kormánybizottság ülésén Moszkvában.