szerző:
MTI

Észak-Koreában börtönbe vetették több korábban kivégzett tisztségviselő több mint harminc családtagját - jelentette kedden egy dél-koreai segélyszervezet.

A bírósági tárgyalás nélküli deportálás a balul sikerült tavalyi pénzreformért felelősnek kikiáltott Pak Nam Gi és több más gazdasági szakember 34 hozzátartozóját sújtja. A dél-koreai szervezet máshonnan meg nem erősített közlése szerint június 14-én éjszaka hurcolták el őket, és egy Észak-Korea északi részén lévő börtöntáborba kerültek.

Pak Nam Git, a Koreai Munkapárt volt pénzügyi és tervezési osztályvezetőjét, a pénzreform atyját egy másik gazdasági szakemberrel együtt áprilisban végezték ki. Őket tették felelőssé azért, hogy a koreai pénz, a von tavalyi, a feketekereskedelem letörésének szándékával végrehajtott, 1:100 arányú denominálása nyomán megbénult a piacok áruellátása, az árak az egekbe szöktek, áruhiány keletkezett, és zavargások törtek ki, amelyek miatt tavaly év végén tizenkét embert kivégeztek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Világ

Mi vár a vébéről hazatérő észak-koreaiakra?

Bár Észak-Korea csapata három vereséggel tér haza a dél-afrikai focivébéről, a kommunista ország gárdájának edzője szerint otthon tárt karokkal fogadják őket. Kérdés, hogyan értékeli majd e teljesítményt Kim Dzsong Il, a Kedves Vezér.

MTI Világ

Álnéven indulhatott a választáson Kim Dzsong Il fia

Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor legkisebb fia tavaly képviselő lett a phenjani törvényhozásban, ami egy újabb jele annak, hogy apja őt készíti fel a vezetői szerep átvételére - jelentették kedden dél-koreai médiumok. Egyes hírek szerint elképzelhető, hogy Kim Dzsong Un álnéven indult a tavaly márciusi parlamenti választásokon.

MTI Világ

"Gonosz csoportnak" tekinti a G8-akat Észak-Korea

Észak-Korea kedden visszautasította a G8-ak kanadai csúcstalálkozóján megfogalmazott bírálatot, amely a kommunista országot tette felelőssé egy dél-koreai hadihajó elsüllyesztéséért.