szerző:
MTI

A jövő héten a záró vád- és védőbeszédek megtartásával véget ér a tárgyalási szakasz a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina horvát tábornok és két társa ügyében a volt Jugoszlávia területén lezajlott konfliktusok felelőseiről ítélkező Nemzetközi Törvényszéken - jelentette be az ENSZ-testület csütörtökön.

Gotovina személyében a legmagasabb rangú egykori horvát katonai parancsnok áll a törvényszék előtt. Az 54 éves tábornokot és két társát - Ivan Csermak és Mladen Markacs tábornokokat - az ügyészek elsősorban azért az 1995-ös hadműveletért teszik felelőssé, amely miatt 200 ezer szerb elmenekülni kényszerült horvátországi lakhelyéről, a Krajinából. 

Két és fél évvel ezelőtt kezdődött perükben több mint 300 tárgyalási napot tartottak, és 140 tanút hallgattak meg. Az ügyészség 27 év börtönt kért Gotovinára, míg Markacsot 23, Csermakot 17 évvel büntetné. A védelem ugyanakkor mindhármuk felmentését kérte. 

Az évtized elején vád alá helyezett Gotovinát, akit hazájában nagyon sokan hősnek tekintenek, több mint négy évnyi hiábavaló üldözés után, 2005 decemberében tartóztatták le Spanyolországban. Elfogását annak idején az Európai Unió és a NATO is sürgette, és kézre kerülése előmozdította Horvátország EU-csatlakozási folyamatát. Az ítélethirdetésre egy későbbi időpontban kerül sor.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Világ

Megkezdődött Karadzsics pere Hágában

Megkezdődött hétfőn a hágai Nemzetközi Törvényszéken a népirtással vádolt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök büntetőpere, de azonnal el is napolták, mert a vádlott nem jelent meg a bíróság előtt.

MTI Világ

Súlyos börtönbüntetést kértek Gotovinára

A hágai Nemzetközi Törvényszék 27 évi börtönbüntetést kért Ante Gotovina horvát tábornokra háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával - derült ki kedden a vádiratból.