szerző:
MTI

A palesztin elnök semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a kulcskérdésekben az izraeli-palesztin békefolyamat során, és lemond, amennyiben kudarcba fulladnak a béketárgyalások.

Mahmúd Abbászt - aki arab újságíróknak nyilatkozott - a Jerusalem Post című izraeli napilap idézte. A palesztin elnök az interjúban megismételte, hogy kivonul a béketárgyalásokról, amennyiben az izraeliek folytatják a zsidó telepek bővítését Ciszjordániában. Hozzátette, hogy az általa vezetett palesztin küldöttség nem tesz engedményt Izraelnek sem Jeruzsálem jogállásának, sem a palesztin menekültek visszatérésének kérdésében. Abbász leszögezte, hogy távozik posztjáról, és feloszlatja a Palesztin Nemzeti Hatóságot, ha a béketárgyalások kudarcba fulladnak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szerdán kezdődő zsidó újév alkalmából népéhez intézett üzenetében kijelentette, hogy semmi garancia sincsen az izraeli-palesztin béketárgyalások sikerére. "Megpróbálunk sikert elérni, de ezt nem garantáljuk... Túl sok az akadály, túl nagy a borúlátás" - mondta Netanjahu. Hozzátette, hogy szükség van a békekötésre, Izrael törekedni fog rá, de - mint mondta - nem lesz naiv.

Izrael és a Palesztin Hatóság 20 havi szünet után a múlt héten csütörtökön Washingtonban felújította közvetlen béketárgyalásait, azzal a céllal, hogy egy éven belül keretmegállapodást kössenek egy Izraellel tartós békében élő palesztin állam létrehozásáról. Az újabb tárgyalási fordulóra szeptember 14-én kerül sor az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Az egyezkedés kritikus próbatétel előtt áll, mert szeptember 26-án lejár a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vonatkozó izraeli moratórium.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Megkezdődtek az izraeli-palesztin béketárgyalások

Hisszük, hogy sikerrel járnak és egy éven belül megállapodnak a békéről - jelentette ki csütörtökön Washingtonban, a közvetlen tárgyalásaik megkezdésének alkalmából Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek és Mahmúd Abbász palesztin elnöknek Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

MTI Világ

Izraeli-palesztin tárgyalások: a csütörtöki startnál minden kiderülhet

A csütörtökön kezdődő közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök nagyon különböző alapállásból, valamint az egymás iránt érzett vajmi kevés szimpátiával és bizalommal kezdi el. Idegenkedésük miatt kompromisszumkészségük minimális, bár Netanjahu nemrég kijelentette, hogy a tárgyalásokon meg fogja lepni a kishitűeket.

MTI Világ

A palesztinokról is beszélt a pápa az izraeli elnökkel

XVI. Benedek pápa csütörtökön fogadta Simon Peresz izraeli elnököt, és kifejezte reményét, hogy az izraeli-palesztin tárgyalásokon megállapodás születik, amelyben "figyelemmel lesznek mindkét nép jogos törekvéseire".

Keresztes Imre Világ

Lehetetlenségi próba

Aligha kezdtek a mostaninál kedvezőtlenebb politikai helyzetben közvetlen tárgyalásokat izraeli és palesztin vezetők. Az időpontot mégis stratégiai szempontok indokolják.