szerző:
MTI

A palesztin elnök semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a kulcskérdésekben az izraeli-palesztin békefolyamat során, és lemond, amennyiben kudarcba fulladnak a béketárgyalások.

Mahmúd Abbászt - aki arab újságíróknak nyilatkozott - a Jerusalem Post című izraeli napilap idézte. A palesztin elnök az interjúban megismételte, hogy kivonul a béketárgyalásokról, amennyiben az izraeliek folytatják a zsidó telepek bővítését Ciszjordániában. Hozzátette, hogy az általa vezetett palesztin küldöttség nem tesz engedményt Izraelnek sem Jeruzsálem jogállásának, sem a palesztin menekültek visszatérésének kérdésében. Abbász leszögezte, hogy távozik posztjáról, és feloszlatja a Palesztin Nemzeti Hatóságot, ha a béketárgyalások kudarcba fulladnak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szerdán kezdődő zsidó újév alkalmából népéhez intézett üzenetében kijelentette, hogy semmi garancia sincsen az izraeli-palesztin béketárgyalások sikerére. "Megpróbálunk sikert elérni, de ezt nem garantáljuk... Túl sok az akadály, túl nagy a borúlátás" - mondta Netanjahu. Hozzátette, hogy szükség van a békekötésre, Izrael törekedni fog rá, de - mint mondta - nem lesz naiv.

Izrael és a Palesztin Hatóság 20 havi szünet után a múlt héten csütörtökön Washingtonban felújította közvetlen béketárgyalásait, azzal a céllal, hogy egy éven belül keretmegállapodást kössenek egy Izraellel tartós békében élő palesztin állam létrehozásáról. Az újabb tárgyalási fordulóra szeptember 14-én kerül sor az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Az egyezkedés kritikus próbatétel előtt áll, mert szeptember 26-án lejár a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vonatkozó izraeli moratórium.

MTI Világ

Megkezdődtek az izraeli-palesztin béketárgyalások

Hisszük, hogy sikerrel járnak és egy éven belül megállapodnak a békéről - jelentette ki csütörtökön Washingtonban, a közvetlen tárgyalásaik megkezdésének alkalmából Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek és Mahmúd Abbász palesztin elnöknek Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

MTI Világ

Izraeli-palesztin tárgyalások: a csütörtöki startnál minden kiderülhet

A csütörtökön kezdődő közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök nagyon különböző alapállásból, valamint az egymás iránt érzett vajmi kevés szimpátiával és bizalommal kezdi el. Idegenkedésük miatt kompromisszumkészségük minimális, bár Netanjahu nemrég kijelentette, hogy a tárgyalásokon meg fogja lepni a kishitűeket.

MTI Világ

A palesztinokról is beszélt a pápa az izraeli elnökkel

XVI. Benedek pápa csütörtökön fogadta Simon Peresz izraeli elnököt, és kifejezte reményét, hogy az izraeli-palesztin tárgyalásokon megállapodás születik, amelyben "figyelemmel lesznek mindkét nép jogos törekvéseire".

Keresztes Imre Világ

Lehetetlenségi próba

Aligha kezdtek a mostaninál kedvezőtlenebb politikai helyzetben közvetlen tárgyalásokat izraeli és palesztin vezetők. Az időpontot mégis stratégiai szempontok indokolják.