szerző:
MTI

Az amerikai elnök különmegbízottja szerint az izraeli kormányfő és a palesztin elnök haladást ért el a zsidó telepek építésének és bővítésének kényes témájában a Jeruzsálemben szerdán tartott tárgyalásokon.

George Mitchell megerősítette, hogy szó volt a kérdésről, „folytatjuk erőfeszítéseinket az előrelépés érdekében, és úgy véljük, ez történt”. Egy névtelenül nyilatkozó palesztin vezető viszont azt állította, hogy Mahmúd Abbász elnök a tárgyalások feladásával fenyegetőzött, ha folytatódik a zsidó telepek építése a palesztin területeken. Abbász azt követően mondta ezt, hogy Benjámin Netanjahu a vitatott telepek építésének folytatását emlegette.

Mitchell szerint Netanjahu, Abbász és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán mintegy 2 órán át tárgyaltak az izraeli vezető jeruzsálemi rezidenciáján, s megállapodtak, hogy folytatják a békemegállapodás kidolgozására irányuló erőfeszítéseiket.

Szakértők azonban figyelmeztetnek: a megbeszélések most válságos szakaszhoz érkeztek, hiszen szeptember végén lejár az izraeli vezetés által meghirdetett ciszjordániai telepbővítési moratórium, s ha ezt nem hosszabbítják meg, akkor a palesztinok kivonulhatnak a tárgyalásokról. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy egyelőre nem jelentettek be konkrét időpontot arról, Netanjahu és Abbász mikor találkozik legközelebb. Mitchell ebben a kérdésben csak annyit mondott: a következő héten alacsonyabb szinten lesznek egyeztetések, hogy előkészítsék Netanjahu és Abbász újabb megbeszélését.

A csütörtöki brüsszeli EU-csúcsértekezlet résztvevői a kiszivárogtatások szerint felszólítják majd Izraelt, hogy hosszabbítsa meg a telepbővítési moratóriumot. S hasonló nyomás nehezedik a zsidó vezetésre washingtoni részről is: ha ugyanis a tárgyalások alig valamivel a szeptember eleji kezdés után máris megszakadnának, az a novemberi amerikai félidős törvényhozási választások előtt rendkívül kínos helyzetbe hozná a békekezdeményezés legfőbb pártfogóját, az Obama-kormányzatot.

Eközben a különböző palesztin radikális szervezetek – amelyek ellenzik a béketárgyalásokat – fokozták Izrael elleni akcióikat. Szerdán nyolc aknagránát és egy rakéta csapódott be a zsidó állam területén: ez a legmagasabb napi számadat 2009 márciusa óta. A támadásokban senki sem sérült meg.

MTI Világ

Megkezdődtek az izraeli-palesztin béketárgyalások

Hisszük, hogy sikerrel járnak és egy éven belül megállapodnak a békéről - jelentette ki csütörtökön Washingtonban, a közvetlen tárgyalásaik megkezdésének alkalmából Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek és Mahmúd Abbász palesztin elnöknek Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Keresztes Imre Világ

Lehetetlenségi próba

Aligha kezdtek a mostaninál kedvezőtlenebb politikai helyzetben közvetlen tárgyalásokat izraeli és palesztin vezetők. Az időpontot mégis stratégiai szempontok indokolják.