szerző:
MTI

Az amerikai elnök különmegbízottja szerint az izraeli kormányfő és a palesztin elnök haladást ért el a zsidó telepek építésének és bővítésének kényes témájában a Jeruzsálemben szerdán tartott tárgyalásokon.

George Mitchell megerősítette, hogy szó volt a kérdésről, „folytatjuk erőfeszítéseinket az előrelépés érdekében, és úgy véljük, ez történt”. Egy névtelenül nyilatkozó palesztin vezető viszont azt állította, hogy Mahmúd Abbász elnök a tárgyalások feladásával fenyegetőzött, ha folytatódik a zsidó telepek építése a palesztin területeken. Abbász azt követően mondta ezt, hogy Benjámin Netanjahu a vitatott telepek építésének folytatását emlegette.

Mitchell szerint Netanjahu, Abbász és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán mintegy 2 órán át tárgyaltak az izraeli vezető jeruzsálemi rezidenciáján, s megállapodtak, hogy folytatják a békemegállapodás kidolgozására irányuló erőfeszítéseiket.

Szakértők azonban figyelmeztetnek: a megbeszélések most válságos szakaszhoz érkeztek, hiszen szeptember végén lejár az izraeli vezetés által meghirdetett ciszjordániai telepbővítési moratórium, s ha ezt nem hosszabbítják meg, akkor a palesztinok kivonulhatnak a tárgyalásokról. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy egyelőre nem jelentettek be konkrét időpontot arról, Netanjahu és Abbász mikor találkozik legközelebb. Mitchell ebben a kérdésben csak annyit mondott: a következő héten alacsonyabb szinten lesznek egyeztetések, hogy előkészítsék Netanjahu és Abbász újabb megbeszélését.

A csütörtöki brüsszeli EU-csúcsértekezlet résztvevői a kiszivárogtatások szerint felszólítják majd Izraelt, hogy hosszabbítsa meg a telepbővítési moratóriumot. S hasonló nyomás nehezedik a zsidó vezetésre washingtoni részről is: ha ugyanis a tárgyalások alig valamivel a szeptember eleji kezdés után máris megszakadnának, az a novemberi amerikai félidős törvényhozási választások előtt rendkívül kínos helyzetbe hozná a békekezdeményezés legfőbb pártfogóját, az Obama-kormányzatot.

Eközben a különböző palesztin radikális szervezetek – amelyek ellenzik a béketárgyalásokat – fokozták Izrael elleni akcióikat. Szerdán nyolc aknagránát és egy rakéta csapódott be a zsidó állam területén: ez a legmagasabb napi számadat 2009 márciusa óta. A támadásokban senki sem sérült meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Megkezdődtek az izraeli-palesztin béketárgyalások

Hisszük, hogy sikerrel járnak és egy éven belül megállapodnak a békéről - jelentette ki csütörtökön Washingtonban, a közvetlen tárgyalásaik megkezdésének alkalmából Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek és Mahmúd Abbász palesztin elnöknek Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Keresztes Imre Világ

Lehetetlenségi próba

Aligha kezdtek a mostaninál kedvezőtlenebb politikai helyzetben közvetlen tárgyalásokat izraeli és palesztin vezetők. Az időpontot mégis stratégiai szempontok indokolják.