szerző:
MTI

Az Egyesült Államok gyanúja szerint kínai vállalatok segítenek Iránnak rakéta- és atomfegyver-fejlesztésében - jelentette vasárnapi számában a The Washington Post című amerikai napilap.

Az újság egy magas rangú, magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztviselőt idézve azt írta, felszólították Pekinget, hogy vessen gátat ennek. A kérést Robert Einhorn, az amerikai külügyminisztérium leszerelési ügyekben illetékes különtanácsadója továbbította Pekingnek ez év szeptember végén, amikor küldöttség élén járt a kínai fővárosban. Az amerikai diplomata tárgyalópartnereinek egy hosszú listát adott át azoknak a kínai vállalatoknak és bankoknak a nevével, amelyekről Washington gyanítja, hogy megsértik a Teherán ellen elrendelt ENSZ-szankciókat. 

Az amerikai titkosszolgálatok úgy vélik, hogy kínai cégek az iráni hadseregnek tiltott technológiákat és eszközöket adtak át, az ügyletet pedig kínai bankok finanszírozták - írta a lap. A műveletek nagyobb része az iráni rakétaprogrammal kapcsolatos. A napilap idézte egy nyugati titkosszolgálat magas rangú tisztviselőjét, aki szerint kínai cégek csúcstechnológiájú karbonszálat adtak el Iránnak, hogy segítsék jobb centrifugák előállítását, ami a nukleáris anyagok dúsításához szükséges. A The Washington Post úgy tudja, hogy egy kínai vállalat 2008-ban 108 darab, az urándúsítók működéséhez fontos nyomásmérőt szállított Teheránnak. 

Egy évvel korábban pedig egy kis cég az északkelet-kínai Talien (Dalian) kikötővárosból egyebek közt grafitot, réz-wolframot, porított wolframot, nagy szilárdságú alumíniumötvözeteket és acélt szállított Iránnak. A gyanúba fogott vállalatoknak Irán amerikai bankokon keresztül utalta át a pénzt - írta cikkében a The Washington Post.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Washington, Moszkva és Párizs elutasította Teherán javaslatát

Az Irán elleni újabb ENSZ-szankciókról tartandó, szerdára tervezett biztonsági tanácsbeli szavazás előtt az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország elutasította azt a javaslatot, amelynek értelmében az iszlám köztársaság reaktor-fűtőelemre cserélné uránkészletének egy részét - közölték Bécsben diplomáciai források.

MTI Világ

Irán megtiltotta két NAÜ-ellenőr beutazását

Irán megtiltotta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) két ellenőrének beutazását az országba, arra hivatkozva, hogy az illetők korábban "hamis információkat" adtak az iráni nukleáris programról.