szerző:

Az Európai Unió pénteken sürgette Iránt, hogy a következő napokban adjon választ ajánlatára a perzsa ország nukleáris programjával foglalkozó párbeszéd újrafelvételéről.

Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton a múlt héten javasolta, hogy Teherán és az EU tárgyalóküldöttsége november közepén folytasson háromnapos tárgyalássorozatot a témáról.

A médián keresztül Irán ugyan jelezte, hogy üdvözli az uniós kezdeményezést, de hivatalosan még nem adott rá választ - mondta el az uniós "külügyminiszter" szóvivője Brüsszelben. Hozzátette, Ashton arra vár, hogy a másik fél hivatalosan és pozitívan reagáljon, és el tudja kezdeni a találkozó szervezését. A főképviselő ezért pénteken újabb levelet intézett az iráni hatóságokhoz.

Ebben jelezte azt is, hogy rajta kívül a Teheránnal tárgyaló nagyhatalmak (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia) képviselői is jelen lennének a november 15-én kezdődő egyeztetésen. Teherán azt állítja, hogy urándúsító programja kizárólag békés célokat szolgál. Nyugaton viszont tartja magát a gyanú, hogy a program keretében atomfegyver-fejlesztés is folyik. Tavaly október óta nem tartottak ilyen magas szintű megbeszélést Irán és a nyugati hatalmak között.

Érdekesnek találta cikkünket? Értékelje!
Köszönjük!