szerző:
MTI

Mindössze egy hetük van a boltoknak, hogy eltüntessék polcaikról az alkoholtartalmú energiaitalokat Washington államban. Az ok: több diák alkoholmérgezést kapott az italoktól.

Michigan, Utah és Oklahoma állam után, ahol már tilos ezeknek a söralapú, de koffeint is tartalmazó italoknak a forgalmazása, november 18-tól Washingtonban sem engedélyezik az árusításukat.

Chris Gregoire demokrata kormányzó a tiltó rendelkezés beterjesztésekor azzal érvelt, hogy az ilyen típusú, alkoholt koffeinnel keverő italok elfedik az alkohol szedatív hatását, emiatt akaratlanul is túl sokat ihat belőlük az ember.

Mint hozzátette: ráadásul ezeket a többnyire gyümölcsös ízesítésű alkoholos energiaitalokat élénk színű dobozokban hozzák forgalomba - ami szintén vonzza a fiatal korosztályt.

Az alkoholos energiaitalok akkor kerültek az Egyesült Államokban a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy egy washingtoni egyetem kilenc diákját kellett októberben kórházba szállítani, miután egy bulin túl sok Four Loko márkájú italt ittak. A 17-19 éves, tapasztalatlan alkoholfogyasztónak számító kamaszok vérében 0,12-0,35 százalék alkoholtartalmat mértek, és egy lány kis híján életét vesztette a mérgezéstől. (A 0,30 százalékos alkoholkoncentráció már halálhoz vezethet.)

A washingtoni sör- és borforgalmazókat meglepte a gyors döntés, mint mondták abban reménykedtek, hogy legalább egy hónapot kapnak a betiltott italfélék visszavonására.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!