szerző:
MTI

Nem tartja magát bűnösnek az ellene felhozott háborúsbűn-vádakban Jean-Pierre Bemba Gombo volt kongói alelnök.

Az egykori kongói ellenzéki vezetőt egyebek között a Közép-afrikai Köztársaságban elkövetett gyilkossággal, nemi erőszakkal, kínzással, fosztogatással vádolják. Pere hétfőn kezdődött meg Hágában, a Nemzetközi Büntetőbíróságon.

Miközben Közép-Afrikában már ejtették a vádakat Bemba ellen, a hágai főügyész most azt hangoztatta, hogy a per során be fogják bizonyítani a 48 éves férfi felelősségét. Ez a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) harmadik érdemi eljárása és a legelső, amely az évtized elején (2002-2003) zajlott közép-afrikai fegyveres konfliktust érinti.

Bemba a Kongói Felszabadítási Mozgalom (MLC) katonai parancsnoka volt. Egy ideig alelnöki tisztet töltött be, sőt 2006 októberében még indult a kongói elnökválasztáson, amelyen Joseph Kabilával szemben alulmaradt. Fél évvel később Portugáliába menekült, arra hivatkozva, hogy hazájában nem érzi biztonságban magát.

A súlyos nemzetközi bűnesetek - mindenekelőtt emberiesség elleni vagy háborús bűnök - kivizsgálására létrehozott büntetőbíróság szerint lázadó erői polgári személyeket kínoztak vagy erőszakoltak meg a Kongóval szomszédos ország területén.

Bemba és az MLC az említett időszakban Ange Félix Patassé - akkoriban puccsal megbuktatott - közép-afrikai elnököt segítette fegyveresen. A vád az eddigi nyilatkozatok során különösen a nemi erőszak szerepét hangoztatta: úgy vélték, ezt az eszközt mintegy fegyverként, a lakosság megfélemlítésére használták Közép-Afrikában, ezzel kívánták elriasztani az embereket az ottani fegyveres ellenzék támogatásától. Bemba védői korábban egyebek között azzal érveltek, hogy védencük nem tehető felelőssé embereinek cselekedeteiért, mert a csapatok közvetlenül Patassé hadvezetésének irányítása alatt álltak. Egyik ügyvédje most is igazságtalannak minősítette a volt alelnök elleni eljárást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!