szerző:
MTI

Geréb Ágnes szülésznő szabadon bocsátása és az otthonszülés magyarországi engedélyezése mellett bartottak békés tüntetést hétfőn a New York-i magyar főkonzulátus épületénél.

A főként bábákból, dúlákból és az otthonszülést támogató szülőkből álló csoport kétfős küldöttsége a képviselet épületében petíciót adott át Dán Károly főkonzulnak, amelyben kérelmezték, hogy a magyar hatóságok engedjék szabadon Geréb Ágnest, és engedjék meg, hogy az otthonszülés szabályozásához "értékes tudásával és tapasztalataival hozzájárulhasson".

A petíciót Ina May Gaskin az Észak-amerikai Bábaszövetség volt elnöke és Melker Ilona pszichoterapeuta, Geréb Ágnes volt évfolyamtársa nyújtotta át. A New York-i tüntetés szervezője, Orsolya Burton az MTI-nek elmondta, hogy a két küldött a tüntetők nevében előre köszönetet mondott azért, hogy Magyarország legalizálja az otthonszülést. Ugyanakkor kilátásba helyezték, hogy a tüntetések nagyobb lendületet vesznek és nemzetközivé terebélyesednek, ha Geréb Ágnest nem helyezik szabadlábra.

Dán Károly az MTI-nek elmondta: a tüntetők két küldöttje alapvetően a magyar szülésznő fogva tartásának körülményei miatt tiltakozott. A főkonzul tájékoztatta őket, hogy Geréb Ágnes ügye vizsgálati szakaszban van, így nem a kormány, hanem az ügyészség kompetenciája. Elmondta nekik, hogy elkészült az otthonszülésről szóló jogszabálytervezet koncepciója, amelyről Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a témában érintett civil és szakmai szervezetekkel folyatott egyeztetést. 

A misszióvezető megígérte, hogy az átvett petíciót továbbítja a külügyminisztériumnak, amely eljuttatja azt az illetékes igazságügyi, illetve a nemzeti erőforrás tárcához.

A vajúdás miatt választják az otthon melegét

Az Egyesült Államokban évente mintegy 25 ezer anya dönt úgy, hogy otthon, a megszokott környezetben hozza világra gyermekét. A Time magazin egy idei, a témában készített összeállítása szerint 200 amerikai kismama közül csak egy dönt így. Az otthonszülés többnyire azért választják, mert a kórházakban a vajúdások 32  százaléka valamilyen művi beavatkozással végződik. 

Az 50 amerikai tagállam egyike sem tiltja az otthonszülést, de 23 közülük kizárja, hogy azt nővéri képesítéssel nem rendelkező bába vezesse le. Ezekkel a képesítés nélküli szülésznőkkel szemben azonban egyre nagyobb toleranciát tanúsítanak a hatóságok - működésüket 8 államban az elmúlt évtized alatt engedélyezték - azért is, hogy komplikáció esetén bátran kérjenek orvosi segítséget. 

Az otthonszülés - amiért a bábák rendszerint 1 ezer-5 ezer dollárt kérnek el - Amerikában is állandó vita tárgya. Az Amerikai Orvosszövetség (AMA) és az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok  Kongresszusa (ACOG) biztonsági megfontolásokból ellenzi az otthonszülést. Egyik kulcsérvük az, hogy a 50-es években a szüléseknek a kórházakba való költöztetésével egy csapásra a tizedére csökkentették az anyák gyermekágyi halandóságának rátáját.


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!